Sunday, December 17, 2006

Yabadabedu

Akhirnya, family aku selamat sampai kat Canberra ni. Since aku dah warning bini aku siap2 yg tempat ni tk lawo mcm tempat dia study dulu, dia tk la terperanjat BEROK sangat. Tp mmg betol la tak cantik, landscape dia kaler coklattt je kalo korang tgk dari atas tu, bosan sungguh. Masa aku tgh tunggu diorang kat arrival hall tu, tetiba ada satu amoi datang tegur aku. Mcm dia tau2 yg aku mmg suka tgk amoi2 ni hehe.. Compare kan minah saleh ngan amoi, aku mmg amik amoi la for sure, figure of speech je la ni wei. Anyway, kat mana aku tadi? O ye, amoi ni tegur aku, rupa2nya dia dulu mai Msia. Jadi PR kat sana, lepaih habis study. Pastu siap intro 3 lg geng2 dia, amoi gak la. Lagi CUN! Long straight hair long legged.. Aiyoyo kadawale.. mmg rezeki aku kot khehkeh

So tengah sedap amoi2 u dok tekel aku, tetiba aku dengor.. AYAHHH..!! Hah! Sampai dah anak2 aku. Lepas 6 minggu terpisah, dapat jumpa balik mcm tk caya je. Lepas tu tak berenggang la diorang ngan aku. Aku nak gak main2 ngan ibu diorang, tapi sori mak enon! kehkehke, so kalau korang sibuk2 nak tau aku dapat score ke, eh apsal korang siBuK...!

Aku pakai kete mitsu thn 85, 7-seater lg tu. Tp anak sulung aku mmg mulut laser, apa koman je kete ayah ni?! Mmg nak kena tendangan tanpa bayang aku nih budak nih. Aku inherit kete tu dr geng aku yg baru semalam balik mesia. Pagi td dah tkleh start dah, BERAKK btol

Thursday, December 07, 2006

Babai melbon

Tup2 dah 6 minggu aku kat Melbon ni. Lama tu gak lah aku dah tak mencelup. Esok aku akan berangkat ke Canberra naik Qantas Airline kol 1 pm. Sembahyang Jumaat kat masjid Negara la aku. Sepanjang aku dok sini, merata gak tempat aku pg. City tu jg n cerita la, cuma men's gallery je aku tk sempat masuk, tch. Kena buat 3 assignments, debate, IELTS, berbelit dah lidah aku. Elok gak, kepala HOTAK aku ni pun lama dah berkarat tk buat keje2 camtu. Pasni sebulan bercuti, tk tau mano nk poei ni ha. Kang kalau pg tgk tetekstan lain lak jadi eh

So Canberra, here i cum. Seminggu dua ni tkdelah aku memBeLoGkan diri aku gamak eh. Bini aku dah sampai, aku bElOg dia je la haw haw
Sekarang tepi2 sg ni dh ramai dok menayang tetekstan n pusat diorang.
Lepas aku snap gambo ni, kanggaru tu kejo aku!
Ni sea mine masa WW2, ada la 3-4 warship Germany tenggelam. Yg aku heran ostolia yg jauh pun diorang nak mai serang
Atas feri pg Sorrento, teringat aku kia sorento yg aku bercita2 nk beli tu
Fort Queenscliff. Tkla secantik mana, tp boleh la

Monday, December 04, 2006

Korang cuba try la

Aku tolong sampaikan pesan seseorang je ni

Narrated Shaddad bin Aus r.a: The Prophet s.a.w said, “The most superior way of asking for forgiveness from Allah is: “Allahuma anta Rabbi, La ilaha illa anta. Anta khalaqtani wa ana ala ‘ahdika wa wa’dika mastata’ tu. Au’dhu bika min sharri ma sanatu, abu’u laka bini’ matika’alaiya, wa abu’u laka bidhanbi faghfirli innahu la yaghfiru adhdhunuba illa anta”

* O Allah, You are my Lord! None has the right to be worshipped but You. You created me and I am Your slave, and I am faithful to my covenant and my promise (to You) as much as I can. I seek refuge with You from all the evil I have done. I acknowledge before you all the blessings You have bestowed upon me, and I confess to You all my sins. So I entreat You to forgive my sins, for nobody can forgive sins except You.

The Prophet s.a.w added. “If somebody recites it during the day with firm faith in it, and dies on the same day before evening, he will be from the people of Paradise; and if somebody recites it at night with firm faith in it, and dies before the morning, he will be from the people of Paradise.” (Sahih Al-Bukhari, Vol 8, hadith No.318)

Tuesday, November 28, 2006

Animal Chimpanzee

Animal chimpanzee, juga dikenali sebagai menatang beruk. Itulah perasaan aku sepanjang 8 jam perjalanan ke Canberra hujung minggu lepas. Scenery punyalah membosankan, semak samun dan pokok2 kering warna coklatttt je. Pastu nampak lembu kambing, lembu kambing, sesekali kangaru.. Yg aku heran, rumput kering camanapun tapi lembu kambing diorang gemok2. Rumput mesia tu punyala subur hijau, tp kering cam OS je aku tgk (hehe jgn marah bro).

Aku igt bila dah sampai Canberra kira ok lah, hmmhh.. samo jo! Bila aku tanya member aku sorang tu yg pernah smp kat OZ ni 3 thn lepas, dia kata mmg camni la rupa dier. Patutla bila aku tgk crocodile hunter tu manjang coklatt je kaler die. Eh tertipu tetipu tetipu tetipah! No wonder la org sini cakap, OZ is the driest continent on earth. Mmg kering weh, nak jumpa sungai mcm nak cari siti mandi telanjang susah nye

Satu je la; highway takde tol, mat rempit tkde, stuntman tk byk. tp lalat banyakkk..!

Aku nk pg masak maggi lah

Tuesday, November 21, 2006

Jepun ke Cina

Ahad lepas aku keluar pg city nak cari barang2 untuk family aku yg bakal sampai tgh bulan depan (yeehaa, duku time!). Dalam perjalanan balik, ada sekor OZ tegur aku. Kalau pompuan tu tkpalah gak, dah la selekeh, cakap punya la kampung terkelip2 mata aku nak paham. Yg kawan aku kat sebelah dia yes no alright no problem je. Anyway (aku rasa dia ni tk betol skitlah), dengan begitu ramah nye dia tanya aku;

ey mate! U japanese mate?

Duhh.. do i looked like one dude?

okai okai, u must be chinese ey?!

ha'ah.. ye lah

i knew it! I've been to chinese(?) b4. ye know beijing? my cousin stuart bla bla (unreadable..)

aku mmg tk paham langsung tahapa dia cakap. yg aku tau dia cakap pasal kambing, telor ayam, bola sepak, jam tgn aku, tetekstan, tetekstan?

Friday, November 17, 2006

Tgk menatang, pastu Yeah.. aku kaya!!

jinak2 kanggaru jinak lagi cikgu aku heheh
menatang emu ni tiba2 merempit celah2 kami
menatang koala ni local panggil 'lazy bastard'. abih tu, membute je keje

tgh cuba2 cari omeh, mana tau jumpa. bleh masuk meminang anak2 dara arab kat sini, cun2 giler woo....aerial view old town
emas betol ni, nak je aku korek!

Baru2 ni kami pg visit historical site tempat melombong emas. Di situ bermula ekonomi OZ ni, sampai la jd developed nation skrg. bayangkan, seketul2 emas bersepah2 kat sungai, tp2 pokok.. tp skrg emas2 tu sume dh abis dah, kalau tak lama dah aku beli kompeni proton tu!

Pastu, kami pg zoo yg dekat2 situ. Igtkan boleh la jumpa janda Steve Irwin yg famous tu, tp tempat lain rupanya. Anyway, jakun kejap la aku dpt main2 ngan kanggaru, emu (mcm ostrich), koala, dah aku tk pernah tgk menatang jadah tu seumur idup korang sibuk apa..

Tuesday, November 14, 2006

Aku Famous

Ish tak sangkanya, betapa famousnya nama aku kat Indonesia. Mmg tak sangka betul, bila 4-5 Indonesian students cakap kat aku baru aku perasan. Lebih kurang sama famous gaklah nama aku ni dengan CT diorang cakap. Pergh.. hidung aku pun naik mula la kembang kemut nak tahan macho. Tapi rupanya diorang kaitkan nama aku dgn Dr Azahari Hussin yg plot Bali bombing few yrs ago. Ceh... hampeh betol. Patut la masa aku pegi Pekan Baru (post aku 5/6/06) Imigresen diorang tgk aku satu macam je. Aku mati2 la igt diorang dok admire kehenseman aku!

Saturday, November 11, 2006

PONTIANAK

Ada 3 ekor pontianak tengah SEMTA (sembang taik) pasal kehebatan masing2. Pontianak 1 (P1) yg paling junior, baru mati. P2 tgh2, P3 paling senior mati dah lama.

p1: antara kita bertiga, aku la pontianak yg paling terer, bukan mcm korang tua kutuk lembab tk sedar diri.
p2/p3: eh.. jgn cakap byk la beruk. kalau terer sgt, tunjuk la kehebatan kau tu
dlm sekelip mata p1 hilang melayang. lepas 3 minit, p1 balik dengan penuh darah kat muka dan baju dia
p2/p3: eh apsal ni? kau pg mana?
p1: korang nampak tak kampung kat sebelah tu? abis sume manusia aku hisap darah dia
p3: fuiyoo.. terer nye kau
dlm sekelip mata p2 tiba2 hilang. baru seminit dia join balik penuh darah
p2: aku dah hisap darah sume manusia kat sebelah kg p1 belasah tadi!
p1: fuh... ko mmg terer
tiba2 p3 hilang, tk sampai 5 saat dia dah join group tu balik
p1/p2: wuiyo! ko lg terer! kg mana kau pg tadi?
p3: korang nampak tak dinding kat blkg korang tu?
p1/p2: nampak, apsal?
p3: aku tak nampak!

Wednesday, November 08, 2006

Malaysian Dinner



Last Saturday, another batch of students reported to the institue. There were Japanese, Tonga, Micronesian (yupp, you heard it right, a nation made up of three big island of Penang size, but with a size of combined msia, singapore and Thailand, of cse its all ocean), Iraqis, Philipines, Indonesian bla bla bla.. All in all, there were approximately 40 countries involved in this program with Australian Defense Forces. As usual, we had to prepare dinner for the newcomer from Malasyian exactly how we were treated a week before. So everyone had to tumbuk sambal (bought it over vietnamese town 15 km away), belacan, goreng nasi and what not. ME, I just need to prepare the meja makan and cuci pinggan, which I normally did back home. After makan, we had a nice decent chat (mhmm) and retreated ourselves to our rooms and read books...

Thursday, November 02, 2006

Tarikh Keramat

20 Dec 2006, satu tarikh keramat yg aku nanti2kan. Aku telah ubah date utk family aku rejoin aku kat sini, instead of awal tahun depan. By then, aku dah dapat rumah kat the other state, and they all can move in. Ih, tak sabar aku nak main2 ngan anak-anak aku dan mak anak-anak aku heheh..

Wednesday, November 01, 2006

My first day in Australia

Hari Ahad yg lepas, aku dan kekawan keluar pergi Melbourne nak pg beli barang2 keperluan. Boleh dikatakan Melbourne ni setaraf la dengan any other developed city worlwide, though not as stunning as Zurich or Paris in the Europe. Tujuan utama, aku terlupa nak bawak towel and seluar katok! Nasib baik anu aku tu tak tertinggal kat Mesia sekali!

Hari Ahad also known as Super Saver, citizen digalakkan keluar hari Ahad utk generate ekonomi peniaga2 tempatan. So harga public tpt'n sumer turun giler2. Tp yg masalah problem eh, banyak lak kedai tutup! So penat je la aku keluar jalan kaki hari tu, dah la lama tk exercise..



Ni rumah aku with 3 kekawan aku. Sumer ada, awek jo takdo eheh..








Station 'Aircraft'. Nama je aircraft, tp aircraft takde pun. Punye la simple, tkde mcm LRT stn kita yg canggih manggih tu tp inefficient and bloody crowded!






Cathedral tah ape nama ntah, pretty stunning. Betul2 depan main train stn aku turun. Since aku baru sampai, tk tau la aku nama2 tempat ni lagi.





Live band, diorang tgh jamming lagu Greek. Canggih gile, nasib baik tkde melayu gile bukak silat depan tu (pasai ramai melayu kat sini, kalau tak harus gak aku buat breakdance!)







Footscray town, besar skit dari Koqdiang. Ni areaVietanamese town, nak cari belacan petai dan seandainya bersepah.






My first official bill in OZ. More to come..








Kelas abis cepat, apa lagi mengeTING la aku sebelum dinner. Sempat la aku belasah 6 holes, then dinner time. Igt nak sambung, tp perut dah jadi mcm ular sawa..

Tuesday, October 31, 2006

OZ Calls

Akhirnya aku meninggalkan Malaysia dengan berat hatinya, nak sambung belajar kat OZ. Dah tua2 ni (takdelah sangat..) kena belajar balik berat gak, nasib baik la keje aku ni memang terpaksa buat keje keje camtu. ni la gambar2 yg sempat aku snapped..



Ni kunduri doa selamat kat kampung aku..










Hi Hi Bye Bye from the family, ish sedih aih!










Kat luar airport. Tgh chat ngan MAS steward mana nak pg makan





More story to come, stay tuned.

Tuesday, October 10, 2006

Majlis Buka Puasa

Sabtu lepas, surau kat apartment aku buat majlis buka posa. Dlm t'hari lagi bini aku dah brok brek ajak keluar beli lauk, aku dah janji ngan ahlil surau nk bawak lauk ayam berlada. Tp aku dok procastinate dgn masa, tau2 dah pukul 5.30 ptg. Apalagi, gelibah la keluar pg beli lauk, TESCO we go. Smp rumah dah kol 6.30 ptg. Mcm Mr Bean la kitorang; masa bilal azan lauk baru je goreng tk sampai 5 min. Nasib baik aku ada, harap bini aku tu lembap la die.. kehkeh

Smp surau tgk Ghafar n the gengs tgh melantak, er.. i meant menjamu selera. AKu tgk lauk, pergh... tau2 je la kan org KL ni, sume fancy giler. black pepper beef, masak lomak fav den, tomyam siyam, aku lost count after 7th dishes. Lepas maghrib, afdal ibadah dulu sabelum melantak, tak baikk..., apalagi kitorang bedal la. Aku tgk ghafar (dia lagi.. ;p), jeff selambak je belasah. heheh.. aku pun surupa la. masa terawih dok belahak (burp-according to cakiap kediah) rasa black pepper, rondang, mcm2 la. NAsib baik tak termuntah atas sejadah tu, kalau tak tk ngaku aku org area tu..

I'm gonna miss this, dang. Baru je nak ok, dah kina pindah lagi.. Tahun depan melantak burger king je la kitorang kot, ish ish..

Schumi, you broke my heart

Argh.. just when I thought he would be crowned world champ for the 9th (or was it 8th?) times, POW! the engine blows up, with few more laps to go. And having forced to witness the monkey Spaniard jumping like some kinda jackass, that makes me more sicker. Dang!

But then, late at night there was such a pleasant surprise, Alex Yoong the 'sissy jambu man' won not oncee, but twice on the inaugural A1 GP. Though it may not be as gallant as the former, but hearing my national anthem being played twice on the prize ceremony does have some kinda profound effect, goosebump or something like that. Go Go Alex, you're the man! (he's such a nice guy, albeit a bit jambu, met him in SIC few years back) Tercapai gak cita2 aku nak dgr Negaraku (refer my World Cup psoting)

Saturday, August 19, 2006

Kenduri Kawin

Baru baru ni aku attend anak sedara aku kawin kat kampong dia. Seperti biasalah, bila dah kenduri ni ramai sedara-mara datang. Dan seperti biasa aku dengan konfiden badak lah menyapa sedara-sedara aku yg aku mmg lupa bangat nama diorang ni. Aku plak dah berpuluh tahun tk jumpa diorang, camana la aku nak ingat nama-nama diorang tu. Abis pangkat makcik aku panggil kakak lah, nenek lah... gelabah puyuh brader. Kena perli la aku, ‘apo kono anak Bang Usop ni, wakden Mak Limah ni di panggilnyo Auntie. Mmg nak kono tapak ni..!’ Padan muka aku, balik kampung dok dalam rumah parents aku je, tknak bercampur sedara mara. (Kejadian yg serupa bila aku balik kampong belah bini aku, aku rasa part2 nak ngat nama orang ni aku memang lembap lah..)

Anyway, suasana kampung tu mmg tk dinafikan membawa aku balik ke zaman aku budak2 dulu. Group memasak digelar ‘Penanggah’. Jangan tanya aku apo bondo eh tu, yg aku tau kalau aku join group tu, mmg busuk bau daging lapah lah badan. Selalunya aku dulu volunteer jadi tukang hidang lauk. Bukannya apa, boleh la aku kenen2 anak Mak Timah yg cun melecun tu heheh.. Nasib baik tk jadi bini aku, badan dah macam tong drum anak masuk 5... pehhh..!

So before balik tu, aku pekena cendol favourite aku masa sekolah dulu, and this mamak Bashar has been selling the cendol since I was a boy. Aku tanya dia, banyak dah ke duit jual cendol bang? Mesti boleh pg cuti balik India ke, melancong ke Eropah ke..? Jawapan dia.. korang boleh agak la kan. Anyway, aku mmg baik ngan Abg Bashar ni, and he's doing pretty well with his cendol bussiness. Aku rasa dah banyak cawangan dia dah bukak kat area N9 ni. Btw, BMI tu nama dia, Bashar Mohamed I(ntah apa aku lupa), bukan Body Mass Index.

Monday, August 14, 2006

lumut



lama dah aku tk pg pekan yg sunyi kelepiang ni. the last time it was like 18 yrs ago. uih.. skrg ni dah berubah byk dah, riverview dia mcm kat kuching tu, cantiaaqq dah skrg. jetty pg pangkor remains the same. so one day, i put on my ugly runnig shoes and jog aorund for an hour. the town is very peaceful and serene. the air is clean and refreshing. people were friendly lot. its a good place if u wanna do some serious assignment. tp kalau nk pg grooving tu, tang tu sireh lah. if not for the navy guys, the town sure mati one. just one thing, there's no burger king here..!





aku 1st time pg lumut, dok kat cheap motel ni, the white building 1980..

Thursday, August 10, 2006

Another Bloopers.?

This is my honest opinion and my opinion alone...

Ah.. here we go again. Malaysian football. It is not surprising to see our team languishing at 147th placing according to FIFA standings. It seems that we never learned from mistakes. We keep on blaming the coach, the players the managers. When someone mentioned in a post cabinet that the whole management needed to be revamped, certain individuals started MELATAH, as usual typical Melayu character. The best part was when Raja Ahmad even suggested to hire foreigners like the France national team. Duh..? France was once a conquerer, many African countries are still under their influence, be it cultural, language or currencies. Oh yes, the Japanese had one Brazilian, or the Singaporean team as well. So what. It never occurs to them that its the politician that screws things up. I would like to draw your attention that before the inaugural World Cup, FIFA almost ruled Greece out of the European 2008 competition due to the government interference with its football administration. And us? Recently the Selangor MB decided to disband the whole Selangor team leaving 2-3 seniors. He must be a very wise guy and pretty learned in football issue.

Just leave the professional run the FAM like the SRAM or bowlings (oh yes, the games are less popular and so does the political mileage). The politicians can start concentrating on their core bussiness looking after responsibilities as wakil rakyat. We have so many sissues to worry about; terrorist, violence, tragedies, disasters, corruptions, yada yada yada.. Or if they want to be around, walk the talk. Not the other way around. How I wish to hear our national anthem being played in a world cup competition....

Trip to Butterworth



On my arrival in Bworth, I hopped in the oldest bus service in town, the crazy adrenalin pumping UTC bus. The red box is where the passenger stuffs the fares in. Not only coins, but notes too. It may not be a ride in a MiG-29, but pretty close, pretty close. Bugg
er!





Kedai Makcik, my favourite for its famous lauk kampung in Bagan. Ask any folks here, they���ll show you the way. The stall didn���t look convincing, but the food is. I don���t think Jalan2 Cari Makan would come here, but what the heck, she goes only for some fancy modern restaurant. She looks pretty overweight too, perhaps for being too long indulging in that lousy food tasting program I guess..


A friend of mine with his newly acquired car giving me a lift to the bus station on my way back to KL. Perhaps I should get one for my other half. Yeah rite, bayar with my bulu kaki!!





On my way home. I remember the 1st time I came to Bworth 22 yrs ago by train. The train station doesn���t look different after all these years.



Sunday, June 04, 2006

Golf golf golf

I started hooked up with this irritating and addictive game soon after I injured my left knee while playing football. I was the left back then, chasing down the speedy winger when I heard some bulldog sliding so fast and close that I could hear his breath, he was my goalkeeper. 5 years gone by, and here I am with so limited choices, golf is the only one without involving intense physical activity. Dont try and coax me - 'hey Ice, why not lawn bowl?' Well you can kiss my @r$e...





So I supposed this shot was among my best tee off for a par 3 hole. Indeed it was, I had a birdie and a handsome teh tarik for this hole. But that was it. It was nightmarish ride soon after, perhaps due to being typical melayu, senang sikit mula lupa daratan. So MrAsri, if you happen to read this lame blog, well you can kiss my @r$e...

Thursday, May 18, 2006

Holiday


So it's time to head north for a little vacation. We need to get a break from this hectic city life we are not so used to. So the destination was Penang, land of the orient so they say. The kids as usual, jumping around all the way to Penang, which I believed caused a little bit stress on the absorber system





They need to be refrained for I was pretty worried with the chopping sea. You can see (with a glass magnifier) my blood veins around my right arm..








The traffics was pretty similar with KL here, that means SuckS! Anyways, we went to several nice places, had the best ice-cream in the whole island, watching some monkeys monkeying around, post tsunami places, couple of local delicacies like rojak, laksa and ice kacang, damn those were yummies.. For our next vacation, we may heading East to visit couple of long lost friends in the island of Borneo.