Friday, October 26, 2007

Eid Mubarak

Salam semua. Fuhh, aku sangkakan beraya di tempat org puteh ni boleh la aku 'tuang' beraya. Maklumlah kan, kalau di Msia tercinta tu sampai hari ni tak habis jemputan rumah terbuka. Aku ni pula agak terkenal dengan 'kerajinan' bertandang ke rumah orang, memandangkan aku ni agak pemalu orangnya. Tapi kalau yang mengajak tu comel lote, hilang kemaluan aku tu hohehoheh.
Rupa2nya, ada lebih dari 50 keluarga menetap kat Canberra ni. Jemputan sampai ke hari ni pun ada lagi. Kira aku tak rindu langsung dah ketupat rendang ni. Aku rasa tahun ni lgi meriah plak aku sefamili beraya aih.. Kebanyakannya student macam aku. Yang buat PhD paling ramai sekali. Tak kurang juga yang telah menjadi permastautin tetap tetapi masih mengekalkan kerakyatan Msia. Rata-rata yang aku jumpa semua masih mengekalkan kerakyatan lagi. Sayang woo, kata mereka tak kira apa bangsa pun.
Aku pos kan je lah gambar untuk menceritakan camana beraya kat sini. Aku sempat tangkap gambar kat dua rumah je, yang lain2 malas aku pasal sama je.. Esok lusa aku melawat lah blog korang ek..

Majlis berbuka di Msia High Comm

Sehari sebelum beraya, sempat bawa anak berjalan

Malam sebelum raya, masak nasi impit & rendang

Masjid kecik, kena sembahyang kat luar (ni bini aku snap le)

Sesi bermaafan Atief & Iman depan masjid

Dewan Merdeka

Beraya depan Parliament House

Jemputan High Commissioner, atas laman je pasal orang ramai

Turn Sahar, Rizal dan aku buat rumah terbuka

Buddies datang beraya all the way from Msia..

Thursday, October 11, 2007

Eid Mubarak

Malam ni malam terakhir tarawih. Malam ni juga imam khatam quran, setelah sebulan berada di tanah bawah bawah (down under) ni . Beliau telah diimport khas dari tanah arab semata-mata bulan ramadhan ni. Merupakan al-hafiz dan ternyata sungguh merdu bila membaca quran sewaktu solat. Dipertengahan tarawih, ada sesi soal jawab bersama jamaah. Sungguh menarik tapi sayang aku tk paham bahasa arab, satu hari akan aku belajar. Nasib baik imam asal masjid yg dah bermastautin di sini siap translate, kalau tk terlopong je la..

Rasa sedih pula bila meninggalkan Ramadhan ini. Semoga aku panjang umur untuk bertemu semula bulan yang mulia ini ditahun hadapan. Eid jatuh pada hari Sabtu, jadi esok tklah gelabah sangat nak membuat persediaan. Keluarga TedunG's ada membuat juadah kuih himpit, rendang, sambal kacang dan masak lodeh. Meh la jemput datang, tapi tiket kapalterbang tu beli SINDRI la..

Kepada sesiapa yang aku tersinggung ke, tersilap ke, aku minta maaf bebanyak lah ye.

Friday, October 05, 2007

Shakalakalaka Boom

Waktu sekarang adalah amat afdal utk mencari Lailatul-Qadr, malam seribu bulan. Aku rasa tak payah la nak menceritakan pasal LQ ni, semua dah tau. So beramal ibadat la kita bebanyak ek..

Dalam masa yg sama, ada dua event yg menarik buat minggu ni. Rugby WC dan F1. Minat aku agak pudar selepas Schumi bersara, tp kehadiran Hamilton adalah amat memberangsangkan dengan menendang bontot Alonso dgn penuh bergaya thn ni (aku mmg menyampah tgk Alonso tu). Tak lupa juga Go Go Raikonen!!

Satu lagi, RWC. Aku dulu ada main rugby masa muda2 dulu (masih muda lagi ni). Jadi Hooker, bukan pelacur le ngok, tp yg dok tgh2 masa scrum. Mmg siok game ni, tp lepas aku main satu match aku terus retire. Kalau aku 6 foot + tu tkpe la, tp lebih kurang Maradona je tinggi aku ni.. heheh. W’bpun, minat aku kat rugby mmg tk pernah pudar. Malam esok lepas Tarawih, OZ v England. (Aku support any team but Aussie, lebih kurang ABU gak lah – Anything But m.United heheh!). Cerita pasal Premier League ni, GO GO ARSEnal!! Yeeha… Chels**t S***s! Sori Noush ;p

Dah dah, jom amal ibadat balik…