Tuesday, November 28, 2006

Animal Chimpanzee

Animal chimpanzee, juga dikenali sebagai menatang beruk. Itulah perasaan aku sepanjang 8 jam perjalanan ke Canberra hujung minggu lepas. Scenery punyalah membosankan, semak samun dan pokok2 kering warna coklatttt je. Pastu nampak lembu kambing, lembu kambing, sesekali kangaru.. Yg aku heran, rumput kering camanapun tapi lembu kambing diorang gemok2. Rumput mesia tu punyala subur hijau, tp kering cam OS je aku tgk (hehe jgn marah bro).

Aku igt bila dah sampai Canberra kira ok lah, hmmhh.. samo jo! Bila aku tanya member aku sorang tu yg pernah smp kat OZ ni 3 thn lepas, dia kata mmg camni la rupa dier. Patutla bila aku tgk crocodile hunter tu manjang coklatt je kaler die. Eh tertipu tetipu tetipu tetipah! No wonder la org sini cakap, OZ is the driest continent on earth. Mmg kering weh, nak jumpa sungai mcm nak cari siti mandi telanjang susah nye

Satu je la; highway takde tol, mat rempit tkde, stuntman tk byk. tp lalat banyakkk..!

Aku nk pg masak maggi lah

Tuesday, November 21, 2006

Jepun ke Cina

Ahad lepas aku keluar pg city nak cari barang2 untuk family aku yg bakal sampai tgh bulan depan (yeehaa, duku time!). Dalam perjalanan balik, ada sekor OZ tegur aku. Kalau pompuan tu tkpalah gak, dah la selekeh, cakap punya la kampung terkelip2 mata aku nak paham. Yg kawan aku kat sebelah dia yes no alright no problem je. Anyway (aku rasa dia ni tk betol skitlah), dengan begitu ramah nye dia tanya aku;

ey mate! U japanese mate?

Duhh.. do i looked like one dude?

okai okai, u must be chinese ey?!

ha'ah.. ye lah

i knew it! I've been to chinese(?) b4. ye know beijing? my cousin stuart bla bla (unreadable..)

aku mmg tk paham langsung tahapa dia cakap. yg aku tau dia cakap pasal kambing, telor ayam, bola sepak, jam tgn aku, tetekstan, tetekstan?

Friday, November 17, 2006

Tgk menatang, pastu Yeah.. aku kaya!!

jinak2 kanggaru jinak lagi cikgu aku heheh
menatang emu ni tiba2 merempit celah2 kami
menatang koala ni local panggil 'lazy bastard'. abih tu, membute je keje

tgh cuba2 cari omeh, mana tau jumpa. bleh masuk meminang anak2 dara arab kat sini, cun2 giler woo....aerial view old town
emas betol ni, nak je aku korek!

Baru2 ni kami pg visit historical site tempat melombong emas. Di situ bermula ekonomi OZ ni, sampai la jd developed nation skrg. bayangkan, seketul2 emas bersepah2 kat sungai, tp2 pokok.. tp skrg emas2 tu sume dh abis dah, kalau tak lama dah aku beli kompeni proton tu!

Pastu, kami pg zoo yg dekat2 situ. Igtkan boleh la jumpa janda Steve Irwin yg famous tu, tp tempat lain rupanya. Anyway, jakun kejap la aku dpt main2 ngan kanggaru, emu (mcm ostrich), koala, dah aku tk pernah tgk menatang jadah tu seumur idup korang sibuk apa..

Tuesday, November 14, 2006

Aku Famous

Ish tak sangkanya, betapa famousnya nama aku kat Indonesia. Mmg tak sangka betul, bila 4-5 Indonesian students cakap kat aku baru aku perasan. Lebih kurang sama famous gaklah nama aku ni dengan CT diorang cakap. Pergh.. hidung aku pun naik mula la kembang kemut nak tahan macho. Tapi rupanya diorang kaitkan nama aku dgn Dr Azahari Hussin yg plot Bali bombing few yrs ago. Ceh... hampeh betol. Patut la masa aku pegi Pekan Baru (post aku 5/6/06) Imigresen diorang tgk aku satu macam je. Aku mati2 la igt diorang dok admire kehenseman aku!

Saturday, November 11, 2006

PONTIANAK

Ada 3 ekor pontianak tengah SEMTA (sembang taik) pasal kehebatan masing2. Pontianak 1 (P1) yg paling junior, baru mati. P2 tgh2, P3 paling senior mati dah lama.

p1: antara kita bertiga, aku la pontianak yg paling terer, bukan mcm korang tua kutuk lembab tk sedar diri.
p2/p3: eh.. jgn cakap byk la beruk. kalau terer sgt, tunjuk la kehebatan kau tu
dlm sekelip mata p1 hilang melayang. lepas 3 minit, p1 balik dengan penuh darah kat muka dan baju dia
p2/p3: eh apsal ni? kau pg mana?
p1: korang nampak tak kampung kat sebelah tu? abis sume manusia aku hisap darah dia
p3: fuiyoo.. terer nye kau
dlm sekelip mata p2 tiba2 hilang. baru seminit dia join balik penuh darah
p2: aku dah hisap darah sume manusia kat sebelah kg p1 belasah tadi!
p1: fuh... ko mmg terer
tiba2 p3 hilang, tk sampai 5 saat dia dah join group tu balik
p1/p2: wuiyo! ko lg terer! kg mana kau pg tadi?
p3: korang nampak tak dinding kat blkg korang tu?
p1/p2: nampak, apsal?
p3: aku tak nampak!

Wednesday, November 08, 2006

Malaysian Dinner



Last Saturday, another batch of students reported to the institue. There were Japanese, Tonga, Micronesian (yupp, you heard it right, a nation made up of three big island of Penang size, but with a size of combined msia, singapore and Thailand, of cse its all ocean), Iraqis, Philipines, Indonesian bla bla bla.. All in all, there were approximately 40 countries involved in this program with Australian Defense Forces. As usual, we had to prepare dinner for the newcomer from Malasyian exactly how we were treated a week before. So everyone had to tumbuk sambal (bought it over vietnamese town 15 km away), belacan, goreng nasi and what not. ME, I just need to prepare the meja makan and cuci pinggan, which I normally did back home. After makan, we had a nice decent chat (mhmm) and retreated ourselves to our rooms and read books...

Thursday, November 02, 2006

Tarikh Keramat

20 Dec 2006, satu tarikh keramat yg aku nanti2kan. Aku telah ubah date utk family aku rejoin aku kat sini, instead of awal tahun depan. By then, aku dah dapat rumah kat the other state, and they all can move in. Ih, tak sabar aku nak main2 ngan anak-anak aku dan mak anak-anak aku heheh..

Wednesday, November 01, 2006

My first day in Australia

Hari Ahad yg lepas, aku dan kekawan keluar pergi Melbourne nak pg beli barang2 keperluan. Boleh dikatakan Melbourne ni setaraf la dengan any other developed city worlwide, though not as stunning as Zurich or Paris in the Europe. Tujuan utama, aku terlupa nak bawak towel and seluar katok! Nasib baik anu aku tu tak tertinggal kat Mesia sekali!

Hari Ahad also known as Super Saver, citizen digalakkan keluar hari Ahad utk generate ekonomi peniaga2 tempatan. So harga public tpt'n sumer turun giler2. Tp yg masalah problem eh, banyak lak kedai tutup! So penat je la aku keluar jalan kaki hari tu, dah la lama tk exercise..



Ni rumah aku with 3 kekawan aku. Sumer ada, awek jo takdo eheh..








Station 'Aircraft'. Nama je aircraft, tp aircraft takde pun. Punye la simple, tkde mcm LRT stn kita yg canggih manggih tu tp inefficient and bloody crowded!






Cathedral tah ape nama ntah, pretty stunning. Betul2 depan main train stn aku turun. Since aku baru sampai, tk tau la aku nama2 tempat ni lagi.





Live band, diorang tgh jamming lagu Greek. Canggih gile, nasib baik tkde melayu gile bukak silat depan tu (pasai ramai melayu kat sini, kalau tak harus gak aku buat breakdance!)







Footscray town, besar skit dari Koqdiang. Ni areaVietanamese town, nak cari belacan petai dan seandainya bersepah.






My first official bill in OZ. More to come..








Kelas abis cepat, apa lagi mengeTING la aku sebelum dinner. Sempat la aku belasah 6 holes, then dinner time. Igt nak sambung, tp perut dah jadi mcm ular sawa..