Saturday, April 28, 2007

Hari Antarabangsa

2 minggu lepas kami kena organised International Day untuk semua oversea course member; India, Cambodia, Kiwis, Thai, Singapore, Pakistan, Philipine, US, Vietnam, PNG, Brunei, Japan, UK, China, Canada, tu jela kot. OZ course member bwk perut ja. Kami kena sediakan makanan dan sesetengah buat cultural show. Msia buat nasi lemak ngan kuih karipap je, ada la lidah buaya simple2 je lah. Itupun dekat 3-4 hari nak kena siap, bygkan >400 kuih karipap!
Msian booth. 45 min je, pastu licin!
UK's; austin power, king henry n pahlawan diorang
Msia hantar anak2 je buat show heheh
Ni semua dtg bwk perut melantak
Jumping castle, aku nk join tp diorang tk bagi, tch!
Kiwi's booth, ikut hati aku nak kebak je baju all black tu

Nak tempek gambar negara2 lain byk sangat plak. Tak sangka plak nasi lemak bodo kami tu laku heheh.. Aku dok sibuk tgk booth geng2 aku yg lain, selain dok tengok anak Japanese ambassador yg punye la cun >mata sepet rambut panjang hoheh<

Wednesday, April 25, 2007

Korang Dari Mana?

Bila aku tgk kat aku punye ClustrMaps tu, aku tgk byk gak hits yang jauh dari Jepun sampai ke American continent tu. Bangga gak aku ada kekawan mai dari jauh ni, tapi aku tak tau yg mana satu. Cuba korang bagi tau lokasi korang dan apa korang buat kat situ. Termasuk yg kat tanahair yg tercinta sekali la ek. Aku start dulu, aku TedungS skrg ni kat Canberra belajar strategik, bulan 12 ni aku balik. Kerja aku ialah ni ha..Hehe.. ni bila aku tkde keje la, bukan keje betol pun. Skrg aku tk buat dah keje ni, beku telor beb!

Monday, April 23, 2007

Hibernasi

Terimakasih kat korang punya sokongan kat aku pasal pompuan kat Msian Hall tu. Mcm2 nasihat aku terima; ada yg suruh kentot la, maki la, basuh la, priak la. Tapi aku masih tetap bertahan dgn konsep total defence aku. Tak tau la sampai bila.

Minggu yg sudah aku entertain kedua2 parents aku sejak diorang mula sampai sini. Program kami penuh sepanjang minggu. Highlight ialah aku bwk diorang pg picnic kat Bateman's Bay, yupp tempat aku pg fishing 2 minggu lepas. Bapak aku ni kaki pancing, in law aku plak suka scenery. Tempat pun cantik, asal diorang happy aku n missus pun happy.
Whole of parents
Mak pak mentua kat BB beach
Piknik
Angsa jinak mintak makan

Yang aku kesian diorang tak tahan sejuk. Average temp skrg 5-16C, berselubung je la diorang kehkeh. Ni belum winter lagi. Aku selubung bini aku je la HOHEHOHEH.

Tuesday, April 17, 2007

Sampah Sarap

Aku sorang bertolak ke Sydney lepas habis kelas, sampai 9 pm tidor kat Msian Hall. Nak jemput parents, dua2 belah pihak. Flight diorang sampai Selasa pagi, 6 am. Aku tak puas hati dgn satu student ni, dia in in charge hostel room after working hours gamak eh. Aku sampai 10pm, dia dah la mcm layan tk layan je, puas la aku senyum dan tegor bebaik. Pastu suruh aku isi borang itu ini, yg aku dah faxed thru Msian Embassy 5 days before dan aku pun dah call respective officer thari tu. Rupa2nya ada kat depan mata dia, dalam opis tu, mmg dia tk cari langsung. Pastu pesan aku kena buka cadar sebelum kluar, itu ini, sekalipun tk senyum. Talked about rude Msian, aku terkejut beruk sbb org2 kat sini majority very helpful n friendly tk kira org apa. Tp ni, umur baru 22 thn, igt belajar tempat org boleh la amik contoh mana yg baik bwk blk Msia… Still, sebelum aku balik, aku jenguk dia kat dalam opis tu (8am), ckp tkasih, nothing replied no eye contact. F**k**g b*t*h!! Ni second time aku tumpang kat Msian Hall (aku student hak aku apa) same treatment aku dapat. Macam org mintak sedekah aku rasa.. Most unlikely aku akan sampai tempat tu lagi in future. Malaysia Boleh!

Oh ye, btw student tu pompuan, Melayu. Rumusan aku, diorang datang sini (tk semua la), duduk sekelompok tk bercampur org luar. Nampak org Melayu lain terus jadi defensive, takut menyusahkan diri sendiri. I was so proud of myself that I never overreacted; otherwise that bitch would be roasted like a fuckin pig. And ashamed and sad as well…

Saturday, April 14, 2007

Pesta Belon

Hari Jumaat lepas, kwn baik aku Jhon Giffard ajak naik hot air baloon. F.O.C, pasal dia member baloon club kat Canberra ni. Aku tk naik, bg can Missus, Iman n Nana pasal boleh naik 3 org je. Kalau bukan pasal si Jhon ni, sorang kena bayar 300AUD! Pukul 6 pg dgn temp 4C, kami keluar rumah. Tuang kelas aku hari tu heheh..
Keje2 pemasangan, cx out my Nadal's arse!
Masukkan angin dlm belon. Pakai kipas beso mcm kedai mamak 24jam, oh nasi kandar..
Panaskan udara, nak bg dia ringan jadi boleh naik atas
Houston, we got a lift off!
200 kaki ketinggian
A kissing manouevre
Masa nak mendarat

Keje aku; jaga anak bongsu aku n kejar belon diorang naik Land Crusier Jhon, bini dia bwk. Aku baca map, tp manjang tk jumpa jalan. Seronok gak, tp diorang kat atas lagi seronok. Tkpela, lagipun aku biasa dah pasal terbang2 ni. Kesian kat anak bongsu aku tu je la, ayah mana ibu iman ngan nana pg tu? Nanti la atief, beso skit ayah bwk kau plak wokeh!

Wednesday, April 11, 2007

Fishing Trip

Hari Ahad baru2 ni, aku pegi fishing kat satu tempat tu, lebih kurang 3 jam perjalanan dari sini. Aku ni bukannya minat sangat pancing2 ni, bosan gile. Nak kena tunggu berjam2, macam hampeh. Tp memandangkan ikan kat sini mahal gaban (RM70 sekilo), aku terpaksa membuat sedikit perubahan dalam strategi kehidupan aku yg sungguh mengancam ni. Asal nak pancing ikan salmon, tepi pantai je. Tapi kena pancing waktu malam air pasang. Since kitorang pg siang (bwk famili piknik skali) so satu ekor pun tk dapat la. Last2 kawan aku ajak pancing kat tp2 batu ja. Aku ni fobia air skit, ombak dah la beso, dengan cerita tsunami lagi ih ih..
Berhenti minum kopi dulu
Hantar diorang pg piknik
Camana aku nk memancing ni..
Finally jumpa satu spot, ombak beso gak
Tangkapan pertama aku, kami dapat le 20 ekor

Pukul 6 ptg, knock it off, hari dah gelap. Dalam 3 jam pancing, kami dapat 20 ekor, terlepas jgn cerita la. Ombak beso lagi, tersangkut lagi, mcm2 cabaran Camel aku hadapi. Mata aku asyik tgk tengah2 laut, ada je line putih panjang jauh2, aku cabut la.. Tsunami beb, Tsunami. Sampai rumah pukul 10 mlm. Esoknye kami makan masak lomak cili api weehaa... Rupa2nya diorang tk makan ikan kerapu ni, bodo btol.

Saturday, April 07, 2007

Cuti Panjang

Cuti panjang, apa aku nak buat. Kat sini mmg jarang ada banyak cuti macam kat Mesia, bosan sungguh. Kalau Mesia, kita ada depavali la, CNY la, raya ada dua, mcm2 lagi la. Sini ada Good Friday n Easter ja. Tu kira hari raya diorang la, kat Mesia pun ada gak. Good Friday tu Isa kena crucified, Easter tu dia di hidupkan semula, resurrected. Aku rasa korang pun tau kan. Highway diorang pun jammed la hari Khamis petang, semua org nak balik kampung. Jammed camana rupa eh? Sama la mcm Shah Alam town masa org nak balik keje, kehkeh.. Kekawan aku tanya mana aku nak pegi cuti panjang ni, aku igt nak pg Melbourne.

Tapi bila aku bayangkan 8 jam journey tu, senkel la, padahal +-700km je. Sydney aku dah pg dua kali; nak pg Snowy Mountain, snow tk turun lagi. Last2 kitorang tour Canberra ni gak la, pasal byk tempat lagi tk pergi rupanya. Lagipun parents kami, inlaw n makpak aku, nak datang minggu depan, so kitorang nak save duit skit nak bwk diorang berjalan lagi best. Masa ni la Pak Usop nak gi tempat omputeh ni, mentua aku dah merata berjalan dah..

Berkat tunjuk ajar bini aku, aku telah berjaya memasak PIZZA, yeay baby, yeay! Nak makan Domino pizza peberet kami, tk halal. Aku punya uli baik punya sama itu tepung, pergh... terus jadi lembut pizza aku tu. Teringat masa zaman jahiliah aku makan piza sambil minum air teh o tarik kat Modesto's by the sea, Penang. Lagi sedap ada, i meant pizza aku tu le
Final product..
Without this, my pizza would look like a Roti Canai

Masa yang selebihnya, kami spend our weekend tgk movie yg aku download thru Ares; Wild Hogs, Night at the Museum dll. Aku kena bayar 60AUD sebulan, korang kali le 2.8, aku DL je la bayar mahal2.. So I'm off, Avaguwegen (hv a gud w'end, OZ ni mmg pemalas bercakap, sume nk shortcut!)

Monday, April 02, 2007

Lawatan sambil belajar

Ha, aku dah upload kan gambo2 aku amik masa kat Sydney baru2 ni. Malang utk korang2 yg suruh aku amik gambo2 'menarik', tkleh nak postkan kat dalam album aku tu. Korang klik kat TedungS's photo tu, tp kalau korang malas (memang korang ni dasar pemalas!) korang klik kat SINI ha..


Finally!! Ni la makanan aku selama 5 hari, pergh!! Mamak, itu kuah kasi LEBEY!!


Aku pun belasah mee kari 15 AUD (lebey kurang RM40). Nak buat camano...

King Cross, tempat Red Light diorang. Aku lalu ja, tak masuk pun ;p

Korang tgk betul2, camana cloud tu? Ni masa kat Canberra..