Wednesday, December 19, 2007

Rumah manis rumah (req Eng translation pse..)

Kali ni en3 aku bunyi england plak lah, skali skala..

Fuhh.. What a journey! That was Gucci! On our way home, we stopped over Melbourne for couple of hours, just to get the kids tired so that we can join the mile-high club in the 777's rest room (yea.. rite). Unfortunately, I was the first one who felt asleep while playing with the remote control looking for some porn movie.

Nevertheless, here are some of my to do check-list:

Running Naked after touchdown KLIA - Unable, due to the big Sikh security officer manning the entrance hall
Roti Canai - Y
Teh Tarik - Y
Roti Tisu - Y
Nasi Lemak - Y
ABC - Y
Mee Goreng Mamak - Y
Golf @ Tropicana - N
Durian - Y
Rambutan - Y
Petai/Jering - YYY
3-some with Japanese twin babes - eh, apsal ke sini plak

Anyways, I'm home finally. Alhamdulillah... Tenkiu Tenkiu

Now back to reality.... tsk tsk tsk

Sunday, December 02, 2007

Graduasi, Bon Voyage OZ

Malam tadi aku punya Grad Ball. Lebih setahun belajar, tiba juga aku di penghujung jalan. Tak sia2 mentelaah dan bermandikan peluh senaman rimau. Tiba2 aku tgk kekawan pompuan aku yg berkulit putih kemerahan tu berpakaian glamer dan lawo2. Selama ni dull je tk bermekap dan dressing. Tapi banyak yang lawa pasal mekap je lah. . Cepat betul masa berlalu, tak sangka betul. Memandangkan kami ni keje Gomen, aku tkleh nak poskan gambar2 yg macho dan mantap tu. Nasibbbb le!!

Dalam kesibukan aku, sempat juga membawa keluarga berjalan menikmati keindahan negara orang ni. Dua bulan lepas, kami pergi whale watching di Merimbula,NSW. Boleh tahan besar gak ikan paus ni, dekat sama besar ngan bot yang aku naik tu. Lepas 2 jam, aku mabuk laut ceh.. Cuma ikan paus tu kali ni pemalas skit, tak agresif macam biasa. Banyak sangat projek le tu kot heheh

Pastu, aku sempat menyewa kereta hybrid yang sungguh menjimatkan minyak itu dan menuju ke haluan Great Ocean Road. Dapat gak aku pg tgk 12 apostles tu, selama ni tgk dalam Discovery Chanel je. Beaches kat OZ land ni mmg diiktiraf antara yg terbaik didunia. Keesokan harinya, kami bermain2 dengan kangaroo dan wombat yang jinak di Balarat Zoo.

Inilah sebahagian daripada pengalaman berharga aku sekeluarga di sini. Hari Khamis ni aku punya Grad Ceremony dan aku sekeluarga akan berangkat pulang ke tanahair hari Sabtu 8/12 kelak. Aku boleh katakan, masyarakat disini sungguh friendly, sincere, sporting and helpful. Adalah juga satu dua yang macam hampeh, tp boleh dibilang dgn jari, tupun kebanyakannya dari keturunan Arab Lebanon dan East Europe. Kalaulah org Mesia perangai macam ni, senang skit hidup. Ni tk abis2 ngan rasuah, gila kuasa, menipu rakyat etc etc etc. Macamanapun, aku masih ttp syg negaraku tanah tumpahnye darahku. Malaya, here I kam....

*
Hapdet - hari ni (5/12/2007 - happy belated birthday honey) last day kat rumah, thari nanti pindah masuk apartment sebelum berangkat pulang ke Malaya. No more blogging for few more weeks. So long ssssssssssuckers!!

Thursday, November 22, 2007

Kondisi

Sejak seminggu dua ni, Canberra hujan, panas, hujan, panas. Mudah sedikit untuk berpeluh apabila melakukan aktibiti senaman. Mcm tau2 je aku nak balik. Tapi elok la, kulit aku kembali semula ke warna yang asal. Kalau tak tu, perghh... berkilau bila dilimpahi cahaya matahari. Rumput yang gersang dan tandus sudah mula dibasahi oleh air yang melimpah-limpah. Terus menjadi subur untuk di bajaki oleh manusia-manusia yang rakus berkejar-kejar sambil memegang batang golf.

Sedalam-dalam ikan paus menyelam, dalam lagi rindu aku kat kampung halaman nasi kandar ice kacang roti bom nasi lemak laksa mi goreng mamak pisang goreng durian D24 rambutan air tebu tomyam kung roti canai teh tarik rojak pasembor amoi mata kucing.....

Saturday, November 03, 2007

Dasar Ulau

YES!! Tinggal lagi 33 hari lagi nak pulang ke tanahair. Walaubagaimana busuk pun bau air najis khinzir dekat kawasan Lukut dan asap jerebu yg sering bertiup dari negara Nusantara, aku masih tetap merindui negara Bolehland yg tercinta ni. Cuma sebulan terakhir ni aku tersangkut lagi dgn kerja2 sekolah yg walaupun tk byk tp tetap membebankan. Tu la pasal blog aku sudah bersawang semula. Saki baki rendang ketupat pun masih melekat dalam perut aku yang telah mula menjadi berkotak semula hasil dari lawatan aku ke gim setelah hampir 2 thn ku tinggalkan. Skrg aku sekeluarga telah mula sibuk mengemaskan apa2 yg patut disimpan dan di bawa balik. Ada juga ku sampaikan hasrat utk membawa pulang anak dara Lebanon yg tak terkata cantiknye tu, tp korang tau2 je la apa jawapan yg terbaik hinggap kat kepala lutut aku ni.
Tak sabar-sabar dah ni. Restoran mamak 24 jam, here I cum......!!!
*Aku tk dpt nk meliwat blog korang sangat, sori la ek. Tenkiu la kat korang2 yg masih setia kat aku ni. Balik Mesia nnt, aku akan menjadi blogger yang mantap semula..

Friday, October 26, 2007

Eid Mubarak

Salam semua. Fuhh, aku sangkakan beraya di tempat org puteh ni boleh la aku 'tuang' beraya. Maklumlah kan, kalau di Msia tercinta tu sampai hari ni tak habis jemputan rumah terbuka. Aku ni pula agak terkenal dengan 'kerajinan' bertandang ke rumah orang, memandangkan aku ni agak pemalu orangnya. Tapi kalau yang mengajak tu comel lote, hilang kemaluan aku tu hohehoheh.
Rupa2nya, ada lebih dari 50 keluarga menetap kat Canberra ni. Jemputan sampai ke hari ni pun ada lagi. Kira aku tak rindu langsung dah ketupat rendang ni. Aku rasa tahun ni lgi meriah plak aku sefamili beraya aih.. Kebanyakannya student macam aku. Yang buat PhD paling ramai sekali. Tak kurang juga yang telah menjadi permastautin tetap tetapi masih mengekalkan kerakyatan Msia. Rata-rata yang aku jumpa semua masih mengekalkan kerakyatan lagi. Sayang woo, kata mereka tak kira apa bangsa pun.
Aku pos kan je lah gambar untuk menceritakan camana beraya kat sini. Aku sempat tangkap gambar kat dua rumah je, yang lain2 malas aku pasal sama je.. Esok lusa aku melawat lah blog korang ek..

Majlis berbuka di Msia High Comm

Sehari sebelum beraya, sempat bawa anak berjalan

Malam sebelum raya, masak nasi impit & rendang

Masjid kecik, kena sembahyang kat luar (ni bini aku snap le)

Sesi bermaafan Atief & Iman depan masjid

Dewan Merdeka

Beraya depan Parliament House

Jemputan High Commissioner, atas laman je pasal orang ramai

Turn Sahar, Rizal dan aku buat rumah terbuka

Buddies datang beraya all the way from Msia..

Thursday, October 11, 2007

Eid Mubarak

Malam ni malam terakhir tarawih. Malam ni juga imam khatam quran, setelah sebulan berada di tanah bawah bawah (down under) ni . Beliau telah diimport khas dari tanah arab semata-mata bulan ramadhan ni. Merupakan al-hafiz dan ternyata sungguh merdu bila membaca quran sewaktu solat. Dipertengahan tarawih, ada sesi soal jawab bersama jamaah. Sungguh menarik tapi sayang aku tk paham bahasa arab, satu hari akan aku belajar. Nasib baik imam asal masjid yg dah bermastautin di sini siap translate, kalau tk terlopong je la..

Rasa sedih pula bila meninggalkan Ramadhan ini. Semoga aku panjang umur untuk bertemu semula bulan yang mulia ini ditahun hadapan. Eid jatuh pada hari Sabtu, jadi esok tklah gelabah sangat nak membuat persediaan. Keluarga TedunG's ada membuat juadah kuih himpit, rendang, sambal kacang dan masak lodeh. Meh la jemput datang, tapi tiket kapalterbang tu beli SINDRI la..

Kepada sesiapa yang aku tersinggung ke, tersilap ke, aku minta maaf bebanyak lah ye.

Friday, October 05, 2007

Shakalakalaka Boom

Waktu sekarang adalah amat afdal utk mencari Lailatul-Qadr, malam seribu bulan. Aku rasa tak payah la nak menceritakan pasal LQ ni, semua dah tau. So beramal ibadat la kita bebanyak ek..

Dalam masa yg sama, ada dua event yg menarik buat minggu ni. Rugby WC dan F1. Minat aku agak pudar selepas Schumi bersara, tp kehadiran Hamilton adalah amat memberangsangkan dengan menendang bontot Alonso dgn penuh bergaya thn ni (aku mmg menyampah tgk Alonso tu). Tak lupa juga Go Go Raikonen!!

Satu lagi, RWC. Aku dulu ada main rugby masa muda2 dulu (masih muda lagi ni). Jadi Hooker, bukan pelacur le ngok, tp yg dok tgh2 masa scrum. Mmg siok game ni, tp lepas aku main satu match aku terus retire. Kalau aku 6 foot + tu tkpe la, tp lebih kurang Maradona je tinggi aku ni.. heheh. W’bpun, minat aku kat rugby mmg tk pernah pudar. Malam esok lepas Tarawih, OZ v England. (Aku support any team but Aussie, lebih kurang ABU gak lah – Anything But m.United heheh!). Cerita pasal Premier League ni, GO GO ARSEnal!! Yeeha… Chels**t S***s! Sori Noush ;p

Dah dah, jom amal ibadat balik…

Friday, September 28, 2007

Bermacam Kisah

Salam Ramadhan semua. Masuk hari ni dah 16 hari kita berpuasa. Selama itu jugak lah cse mate pinkbody/ompteh aku dok heran camana aku boleh menjalankan ibadah puasa ni. Dalam selamba dak aku menjawab, 'Its not really a big deal mate, I've been doing this since I was a kid. Actually it is a big deal, but its not really, but it is, its not, it is... yada yada yada..'
Sebagai rakyat yang patriotik, aku tetap mengikuti hal ehwal semasa di Malaysia. Kejadian menimpa arwah Nurin amat mengejutkan dan menyedihkan. Aku tak boleh bayangkan kalau ianya terjadi kat anak perempuan aku yang sebaya umurnya. Binatang sungguh. Aku harap penangkapan 5 bangsat itu dapat menyelesaikan kes yg sungguh menyayatkan hati. Tak lupa juga peristiwa kehakiman walaupun ianya tidak langsung memeranjatkan aku, knowing Malaysian judiciary and political standard..
Walaubagaimanapun, I'm back!! Dua bulan yg terakhir ni sungguh menyentap sekali. Mungkin aku tkleh nak seaktif sebelum ni, tp aku cuba aktifkan dirimu jugaklah. Ramadhan di mana2 sama saja bagi aku, tp tipu la kalau aku cakap aku tk rindu kat restoran 24 jam kat Mesia tu, hiruk pikuk pasar ramadhan, dan amoi jiran sebelah rumah aku tu... opss!

Make ike cicah budu
Jange lupo tambah satar
Kelik rayo tokse laju
Nanti rayo dale spita

Wednesday, August 22, 2007

RALAT

Aku tengah ralat ni. Tak sangka plak ku sangka hujan sampai ke petang, rupanya panas di tengahari (...eh betul ke ni?) Dalam kesibukan aku mencari2 bola golf di bibir-bibir padang (apa yg korang pikir ni hah), tiba-tiba datang seorang makhluk lalu menendang buntot ku sambil bertanya "Children children and my son, sekali batuk dua kali pengsan". Lalu aku menjawab, "My England not good it is, because I were not born in English".
Korang mesti tertanya-tanya, apakah maksud si ulau TedungS yang penuh bermakna kali ini?
Aku pun turut tertanya-tanya...
Tetapi aku berjanji, apabila segalanya berakhir akan aku LAWATkan blog-blog korang semua. Tunggu lah kedatangan si ulau TedungS yang besar dan ganas tu...

Saturday, August 11, 2007

Salah faham

Baru-baru ini, India digemparkan dengan berita penangkapan sepupu aku. Tu belum aku lagi tu..

Monday, August 06, 2007

Keliwatan

Terimakasih diatas keperihatinan korang tentang kes keliwatan aku menghapdetkan en3 aku. Keliwatan ini dijangka berterusan memandangkan aku telah memasuki fasa ke-3 persekolahan aku disini. 4 bulan lagi beb, 4 bulan. Lepas ni home sweet home.

Di dalam kesibukan perliwatan aku ni, sempat juga aku membawa anak2 bermain salji di selatan nun, lebih kurang 3 jam perjalanan je. Baru 30 min sampai kat sana, kami kena ribut salji angin lebih kurang 4o km/h. Nak sangat engkau ha, padan muka aku. So, check this out..

Aku ingat melayu je lari masuk kat dalam resting hall tu, tapi lebih dari 3/4 pengunjung yg majoritinye ompteh pun cabut lari. Diorang pun cakap kat aku; Beku telor beb, BEKU! :D

Thursday, August 02, 2007

Dok Dang

Tu bunyi orang Terengganu mengatakan, aku tak sempat. Buat masa ni, aku telah dihumbankan dengan berbagai esenmen (assgt), kehidupan seorang budak sekolah tua. Jadi aku tak sempat nak menghapdetkan en3 aku dan juga meliwat blog2 korang semua. Bagi aku masa skit no..

See yahh

Wednesday, July 25, 2007

Pantai Emas II

Mengikut pendapatan aku yang sederhana ni, Gold Coast tkdelah se'grand' mana pun. Biasa je aku tengok. Cuma langit clear blue sky, pantai luas dan bersih, itu je lah kot. Mungkin pasal beaches kat Ostroli ni cantik2, sebab tu lah aku tengok GC ni macam biasa je. Korang bayangkan pantai tepi jalan dari Pekan ke Mersing, macam tu lah lebih kurang, cuma glamour je yg takde (posh outlets, surfers, bikini clad chickos)... But of course, kat GC ni MAHAL nak mampos..!


Catwoman tu mmg mantap body dia. Purrrfecto. Tp bila aku sembang jap (iye...) ngan dia, kulit macam hampeh. They looked outstanding from far, but after close encounter, the skin is nowhere near the smoothy moochy asian (or pan-asian NS heheh). Memandangkan aku dah sibuk balik, en3 aku lepas ni back tu sekali seminggu. Until then, vederli ancora.