Saturday, October 18, 2008

Malas

Itulah sikap aku sejak kebelakangan ini. Malas nak memBlog la, tu je. Ntah la, mungkin aku ni dah kekurangan idea kot, takpun inspirasi dah takde, ataupun mungkin disebabkan aku ni macam org tua tu.... malasLAH.

Oklah, macamanapun aku nak share satu cerita gaklah dalam ni. Raya baru2 ni aku telah berjaya memasak dua, I repeat, DUA masakan rendang! All by myself!! Yelah, dengan bantuan bini dan kakak aku jugak lah. Semua bermula dari parut kelapa yang diambil kat tepi rumah tu (aku nak beli santan yang dah diproses kat pasar mak aku tak bagi, dia kata cepat basi lah.. isk isk), pastu proses memerah kelapa (kalau kelapa tu aku memang tak kisah sangat), dan diakhiri dengan memasak rendang (satu ayam, satu lagi daging). Kerja bermula jam 0900 dan berakhir jam 1630. Pergh!! Bengkok pinggang wa brader..! Nasib baik projek tak kacau hohehoheh.

Masa saudara mara dan sahabat taulan datang melawat di hari raya, aku terpaksa menyorokkan masakan rendang aku itu, kerana permintaan yang sungguh luarbiasa dari kebiasaannya. Sebenarnya, aku paksa diorang makan la. Sebab bila aku cerita aku yang masak, terus diorang letak jauh2 lauk rendang tu. Hampeh btol. Nasib baik tak kena starlight aku. Tapi yang herannya, bila dah masuk mulut taknak berenti plak. Lagi sekali nak kena starlight aku nih!

Oklah, cakap banyak pun tak guna. Nin dia ghopa signature dish aku tu..
Lebih 2 jam aku perah 60 biji kelapa ni
Masukkan perencah2nya
Kerahan tenaga buang tempurung
Mak masukkan santan, tak bagi aku buat!

Selepas berhempas pulas, Jeng! Jeng!

Jangan tanya aku apasal ada line pulak tulisan kat atas tu. Aku pun konpius ni. Oklah, sesapa yang nak suruh aku masak rendang raya haji nanti, mai lah habaq. Aku tak charge tinggi punya, setakat 5-6 ribu sekawah..