Saturday, June 30, 2007

Tendang Kekotak

Thailand memang terkenal, selain dari perniagaan ayam, dengan kisah kickboxer ataupun tomoi. Siapa yg tak tau, banyak world champ dari negara siam ni. Badan boxers ni kebanyakannya bersaiz kecil, tapi kalau kena terajang aku rasa Triple H pun boleh tumbang. Macamanapun diorang ni mmg tough bastards, keting kaki punya la kuat boleh tendang tiang besi, gilo apo. Kalau anu tu boleh jadi lagu tu, aku pun teringin heheh. Aku tanya kawan siam aku, cerita Ong Bak tu betul ke. Dia kata, ko percaya la cerita2 bongok tu, mana ada boleh terbang2 macam spiderman..

Padan muka Ben, nak sangat

Atas permintaan ramai, aku terpaksa mengeposkan sekali lagi gambo safety poster yg kekawan aku sempat tangkap masa diorang pegi lawatan ke Thailand tempohari. Jumpa lagi di minggu depan.....

Friday, June 22, 2007

Pulau Hijau

Pada hari ke-5 lawatan sambil belajar, kami menetap selama dua malam di Cairns, Queensland, tempat persinggahan terakhir sebelum berangkat pulang ke Canberra yang jaraknya >2800 km nun jauh disana. Dalam 7 hari 'belajar', aku telah menjejakkan kaki ke Ayers Rock, Alice Springs, Darwin dan yang ni lah. Pendapatan utama Cairns ialah gula tebu, buah-buahan dan pelacuran, eh pelancongan. For the uninititative, Cairns is one hour away from the infamous Great Barrier Reefs (GBR). Tapi kami hanya pergi ke Green Island, dah tu yang direncanakan oleh pihak sekretariat yang bertanggungjawab. Dah dapat free ride jangan cakap banyak. GBR pula hanya 15 km sahaja dari pulau tersebut diatas. Jenis cuaca merupakan tropikal, jadi ketiak akan sentiasa berpeluh apabila sesi jalan-jalan cari makan diwaktu tengahari, serupa seperti di Malaya. Tanpa membuang masa, tataplah gambar-gambar Panasonic Lumix Dmc-fx8 aku yang tak seberapa ni..

Aerial view hasil nukilan wikipedia
Aku yg paling berhemah kat tengah2, hah amik korang

Aku difahamkan cuaca yang mendung menjadikan pemandangan tak sejernih seperti kebiasaannya. Namun begitu aku berpendapat bahawa snorkelling di P.Tioman, P.Payar atau Perhentian etc. adalah lebih berbaloi. Lebih-lebih lagi jika ke Pantai Timur; P.Sipadan, P.Layang2 dll. Untuk tidak menghampaan permintaan si Debik, Edroos, BP dan seangkatannya, tataplah gambar yang terakhir hasil nukilan Watcharapol (Thailand mate aku), aku tak tangkap gambar-gambar macam tu, semua dalam kepala hotak aku hoheh.


Jumpa lagi di minggu depan. Aku tau, BM aku hisap (sucks) :D

Friday, June 15, 2007

Jumping Water

Semasa di Darwin, kami sempat pergi mandi air terjun. Mula2 tu aku mmg tk berapa berminat la, kat Mesia tu bersepah air terjun yg nalaraeke punye kelas. Tapi bila aku TERlihat beberapa gadis2 berkulit putih (jepun) dan kulit putih kemerahan tu, aku terpaksa bertukar halatuju.. Tapi yelahkan, kat Mesia mana ada orang pegi air terjun pakai bikini, siap 2-piece lagi. Tapi itu bukanlah sebab utama aku menanggalkan seluar fake polo jeans dan terus merendamkan diri, bukan. Tapi suasana bening bunyi mergastua dan air terjun mengingatkan aku kepada (sambil berdiri tegak) negaraku tanah tumpahnya darah ku, rakyat hidup bersatu.. Tapi memang boleh tahan cantik, maksud aku air terjun tu, tk sangka lak aku. Air terjun tu macam kat Grand Canyon, tapi tkde la tinggi sangat pun. Tapi kalau korang harapkan aku pos gambo2 diorang tu, sori la. Aku masih mempunyai maruah dan murtabak diri lagi fuhh..! Their images were all stored in my brain dude, in MY brain.Tapi..


Walaubagaimanapun, kita perlu sentiasa mengutamakan keselamatan dari masa ke semasa. Perkara ini sering diberi penekanan oleh pihak atasan, baik dari segi perusahaan mahupun perniagaan nasi lemak. Ketika berjalan berseorangan di lorong gelap, mahupun ketika sedang melabur di jamban.

Aku 'jumpa' korang lagi di hari yang sama minggu depan..

Friday, June 08, 2007

Lompatan Buaya

Cerita pengembaraan aku kali ni besambung di Darwin, dalam jajahan Northern Territory. Darwin ni ialah pusat pwelombongan utama negara ni, mining industry state. Boleh dikatakan Darwin ni adalah tempat yang paling mahal untuk diduduki, kos biayaan pun tinggi. Bak kata orang Minang, sado alah eh tinggi banar. Tanpa membuang masa, tataplah gambar2 yg sempat aku rakamkan bersama kamera kesayangan aku ni. Here we go....
Ni lah dia pekan Alice Spring waktu sibuk
15 kaki buaya jantan sedang menghampiri mangsanya, pork chop. Korang tgk kaki dia, 3 sudah kena baham bahana territorial issue dengan buaya jantan yang lain. Kami difahamkan oleh si tourist guide yg buaya ni mempunyai 'kawasan jajahan' dlm lingkungan 50-100 kaki dan 'ditemani' oleh sekurang2nya 8-10 buaya betina untuk di 'belasah'. Memang dasar buaya.. jeles aku heheh
Yg tukang melompat ni buaya betina, sbb tu dia kecik skit. Jantan td tu melepak kat tepi tebing sungai je, konon nye macho le tu, aku TAPAK baru tau
Cewah mek molek

Aku mmg nak mintak mahap la sebab module aku kali ni sungguh padat dan mantap, tiap2 hari kena bg presentation. Dah la nak bertekak ngan mat salleh ni kena banyak siapkan bullet, kalau setakat nak pakai i think you sepak tong pukul tin tu, memang nak kena belasah lah. Esok lusa aku meliwat korang punya blogsite. Akhir sekali diatas permintaan ramai, ni aku kepilkan sekali gambar sedara aborigines yg korang mintak kat aku. Sesapa nak berkenalan, boleh aku kenal kan. Besar tu beb! hahahoheh

Friday, June 01, 2007

Rangkaian Pencarian

Kebelakangan ni aku mmg sibuk, biasa la kehidupan seorang pelajar. Aku igt pasni aku mampu hapdet sekali seminggu je la kot, sori la mak enon. Kali ni Discovery Channel aku pasal Uluru, nama org asli utk Red Rock ni. Patut la kaler dia merah, pasal batu merah pun. Tak sangka boleh sampai aku ke situ, rezeki la tu alhamdulillah.. Uluru @ Ayers Rock.

"Uluu is an inselberg, literally "island mountain", an isolated remnant left after the slow erosion of an original mountain range. Uluu is also often referred to as a monolith, although this is a somewhat ambiguous term because of its multiple meanings, and thus a word generally avoided by geologist. The remarkable feature of Uluu is its homogeneity and lack of jointing and parting at bedding surfaces, leading to the lack of development of scree slopes and soil. These characteristics led to its survival, while the surrounding rocks were eroded." -Source from Wikipedia-

Pagi2 buta dah kena kerah tenaga
Mula2 kaler lain
Dah masuk senja, tukar kaler dah
Rupa Bush diorang, bukan bush tu
Menatang ni lagi..

Org aborigines ni rupa diorang macam org asli kita, satu rumpun tu. Kalau korang berminat, bgtau la kat aku, boleh aku kenal2kan.. Next en3 aku, the Jumping Croc, tp minggu depan la ek..