Friday, June 08, 2007

Lompatan Buaya

Cerita pengembaraan aku kali ni besambung di Darwin, dalam jajahan Northern Territory. Darwin ni ialah pusat pwelombongan utama negara ni, mining industry state. Boleh dikatakan Darwin ni adalah tempat yang paling mahal untuk diduduki, kos biayaan pun tinggi. Bak kata orang Minang, sado alah eh tinggi banar. Tanpa membuang masa, tataplah gambar2 yg sempat aku rakamkan bersama kamera kesayangan aku ni. Here we go....
Ni lah dia pekan Alice Spring waktu sibuk
15 kaki buaya jantan sedang menghampiri mangsanya, pork chop. Korang tgk kaki dia, 3 sudah kena baham bahana territorial issue dengan buaya jantan yang lain. Kami difahamkan oleh si tourist guide yg buaya ni mempunyai 'kawasan jajahan' dlm lingkungan 50-100 kaki dan 'ditemani' oleh sekurang2nya 8-10 buaya betina untuk di 'belasah'. Memang dasar buaya.. jeles aku heheh
Yg tukang melompat ni buaya betina, sbb tu dia kecik skit. Jantan td tu melepak kat tepi tebing sungai je, konon nye macho le tu, aku TAPAK baru tau
Cewah mek molek

Aku mmg nak mintak mahap la sebab module aku kali ni sungguh padat dan mantap, tiap2 hari kena bg presentation. Dah la nak bertekak ngan mat salleh ni kena banyak siapkan bullet, kalau setakat nak pakai i think you sepak tong pukul tin tu, memang nak kena belasah lah. Esok lusa aku meliwat korang punya blogsite. Akhir sekali diatas permintaan ramai, ni aku kepilkan sekali gambar sedara aborigines yg korang mintak kat aku. Sesapa nak berkenalan, boleh aku kenal kan. Besar tu beb! hahahoheh

32 comments:

zafi said...

uikssss
best tuh tengok jumping jumping show nih... rasanya last tengok jumping show oleh boye2 ni kat langkawi kot..
awat tak jump sekali? hehehehhe :P

suzequatro said...

ergghh dasar buaya punya buaya!

Noushy Syah said...

So peaceful isn't it?

Tak berkenalan dengan 'the locals' ke?

Nice pics!

TedungS said...

zafi
kalau aku jump skali, tkde la aku nk updet blog ni bro

suze
yupp haha

ns
tk, u nak ke? ;p

Masy said...

1. tolonglah jgn liwat blog baby ok! lawat je takpe. dia masih suci, nak dara le katakan lalalal~

2. apo yg bosa? den tak nampak pon? :p

blackpurple said...

Ada jugak buaya yang comel ekk...

Aku ingatkan gambar paling bawah tu.... hmmmm...takpelah...ha ha ..

Sastri said...

uisk... buayaaaaa.... tapi kan teds, tak paham, mende yg besar kat gambar terakhir tu?

TedungS said...

masy
eleh ko buat2 tk paham lak tu

BP
amende yg ko pikir lak tu haha

sas
ish inesen tol makcik sorang ni lak hehe

tintaHati said...

Rupa2nya orang dulu2 dah mengkaji pasal buaya ni sbb itu timbulnya simpulan dan peribahasa mcm buaya darat, dasar buaya dsb. Kire mmg betul la tu!

Tapi amender yg BESAR tu. Boleh x, ko tolong peBESARkan gambar tuh. Tak nampaklah bro! Zass~

skidg8 said...

tak nmpk gak ape yg besar tu.
hehohe

ad3ck said...

mak hai. ku terkonpius gambo last tuh ngan kuda belang. hape yg besor tuh hohehohe. ;p.

arianna adrizal said...

encik,
semua org da konfius la apa yg besar. rumah besar? badan besar? duit 'besarrr'??? muehehe..

ontahsapo said...

eh hampir2 aku terpecaya gambar last tu engkau..?

M.I.S.S.Y said...

apa yang besar sangat nye tu..

sila bagitau sket...

Apple Pie said...

leh stim ke kalo tgh beromen pehtu tgk muka dia dgn badan berbelang bagai. tak gunalah kalo besar pun ahahahha.

13may said...

besar???? cakap biaq terang dude...

hahha:p

akirasuri said...

oh oh!
besaqnya boya tu.
ngeri!

kurekuredalamperahu said...

rajin tul ko gi tgk boye ye..

eden buek lawatan balas ni haa..silola ke blog den bilo2 yo!

salam kenal..

ILA said...
This comment has been removed by the author.
ILA said...

fuhhhh...KUS SEMANGAT~~~gambar2 nie semua.MR.TED, kaki jalan ngupernya~~hoho~~

TedungS said...

tinta, skid8, ad3k, adrianna, missy, 13may:-
aku tkleh la nk fokus kat spender mamat tu, mau makan penerajang nnt kekekek

OS
alamak, penat2 aku posing tu kau bleh cam aku lg ek.. haha

apple
belang tu bleh basuh tu hehe

akira
mmg mengerikan, lg besar dr yg kat tmn buaya langkawi. maksud aku buaya la.. :D

kure2
salam kenal. boleh, boleh. nnt aku meliwat balas blog lu

ila
tu la gunanye kaki, utk berjalan ngehngeh

Titicaca said...

"Jantan td tu melepak kat tepi tebing sungai je, konon nye macho le tu"
bukan macho...mmg dasar PEMALAS..hahaha..jantan la katakan...

err..buleh ko per'BESAR'kan apa yg besar tu hahaha..

Noushy Syah said...

eh eh shaye suke nak kenalan dengan ABg Aborigines tuh, so haunted and classic lah buat hiasan kat dinding rumah mesti sesuai..ngehhh

P/s OOOo yg lompat2 suh yg pompuan
Yang lelaki melepak2 aje, manyak tantik??

achik said...

time sibuk camtu?? mak aih.. bestnya..

kemat said...

terdengar suara buaya betin ayang marahkan buaya jantan, belasah sampai sebelas ekor..tamak betul..'dasar buaya" kata buaya betina itu

zafi said...

bro leh je jump setakat ilang kaki tangan ade lagik.. :P jokes... gurau2 yek.... suke tengok BOYE but me bukan Boye

aria ayumi said...

adehhh boye? ngaaaa xsuke! tapi, boye tu nampak kecik sket dr yg bese nampak... anak ke cucu boye tuh.. :D

TedungS said...

titi
dah nak buat camana, jantan le katakan

NS
nak kenal ngan aborigine tu? bahaya tu weh :D

achik
tu dulu, skrg mmg sibuk tol

kemat
wei selamat pengantin baru. ko jgn lak cita2 nk jadi cam buaya jantan tu, tido luar nanti

zafi
diorang lompat pakai ekor dia. elok le jgn jadi boye, buat dosa basah je hhaha

aria
pasai i dok kat tkt atas bot tu, tk berani dok level bawah, kena ngap haru nnt

aria ayumi said...

hehe patut le nampak boye tu kecik.. dok jauh rupanya... tapi, kire besh ah sbb awk dpt tengok boye depan mata... mcm diya ni nengok dlm tv jerk... xpun dlm blog awk ni... :p

Aku Bukan Bidadari said...

Uhhh bestnya..jelesnya..!!!

TedungS said...

aria
kat jepun tkde boye ke? :p

tiara
ape yg best tu? boye ke? hehe

debikdebuk said...

Alaaa...ko tipu... mana ada pompuan jepun tu mandi.... kalau ada tunjuk la gambar...tunjuk laa... (email kat aku pun boleh...)