Saturday, February 03, 2007

The missing stories

TAIP STEREO

Orang kita (Malaysian la kot, kalau tak Melayu) ni memang stereotype la aku rasa. Aku malas la nak cerita pasal sesi kuih ketupat (mengumpat le), mendengki, tu sume aku rasa korang tau. Tapi aku nak cerita pasal kat tempat aku singah sementara waktu sini ha..

Orang tu (OT, bukan OS) – Ha, U nak shopping apa sebelum balik Mesia nanti?
Aku (A) – Kalau tak daging kangaroo, kote die kot..
OT – Uih.. kat sini barang pinggan mangkuk murah2 giler..! Rugi kalau tak beli
A – Ye ke? (aku buat2 bodo je la, sememangnya aku ngok pun pasal mende2 tu)
OT – Iye..! Noritake, Royal Albert, kat sini murah2 U! Kat Mesia 5-8K, sini beratus je! Bodoh kalau tak beli, sume student datang sini mesti beli nye!
A – Beli ribu2, nak buat apa?
OT – Ye la, kalau Dato datang rumah ke, sapa2 VIP, masa tu la nak pakai!

Ish bernanah telinga aku mendengor eh! Aku igt pompuan je cakap mcm tu, tapi geng2 aku yg datang sebelum aku pun same gak bunyi dia. Ada ke beli mahal2 pastu bagi Dato Nenek jamu, baik aku jamu mak, bapak, atuk, enek, sedara, sedara kpd sedara aku. Pastu siap berlumba sapa beli lagi canggih dan mahal! Ek ele… tak paham sungguh aku.

Aku tanya2 gak la bini aku kot2 die pun ada hajat camtu, – Hmmhh.. baik I beli buku novel kat sini, murah2 bang..! – Hah, ye la tu, aku gak yg nak mengangkut eh nanti. Kalau tanya aku, aku nak ‘bwk’ balik anak2 dara Arab 1-2, uih.. lawo2 sungguh, heheh..

Eh kalau sesapa terasa tu, mahap bebanyak la eh, ni apa yg aku punye pendapatan je. Hehe.. Peace

SHREK 2

Korang sure dah tengok cerita ni kan, kelakar berok sungguh. Ada satu bab tu masa Shrek nk pi jumpa in law dia. Si donkey dok sibuk tanya ‘Are we there yet?’
Baru2 ni aku pegi
Sydney, bwk famili aku berjalan. Baru masuk highway, anak sulung aku dah start kaset buruk die

AS - Ayah, brp lama lagi nak sampai?
Aku – Boleh tahan la, lebih kurang 3 jam
AS – Wuiyo, lama ke tu?
Ak – Ko agak2?
AS – Ibu, lama ke 3 jam tu?
Ibu – Lama gak tu
AS – Lama camne?
Ibu – Ish, mcm nak balik Alioq Setiaq la

..lepas 5 minit, ‘Ayah lama lagi ke nak sampai?’

KRIKET

Org sini mmg gile bersukan. Ape2 je la diorang main belasah je. Ada sekali tu (byk kali eh) ada mamat dok main bola sorang2 kat padang. Lepas die tendang bola tu pastu die dribble sorang2, siap tackle lagi. Jogging, Cycling, mmg bersepah. Park die pun bersepah, abih tu country sama beso ngan Amareka. Nama pun benua.

Tp game yg paling pemes kat sini KRIKET lah. Bleh kata tiap2 hari muka Shane Warne tu keluor paper. Naik menyampah aku tengok eh. Camna aku tk nyampah, 1000 pompuan dia dah ‘tido’kan, kok macho cam Brad Pitt tu tkpe la gak. Diorang tu bute la kot. Tp aku mmg suke tgk kriket pun, aku pun tk tau apsal. Peberet team aku, anything but OZ kehkeh..

Memandangkan si Shahar tu pernah tinggal sini 2 thn, anak2 dia pandai la main kriket. Anak aku pun mula la terikut2, mcm la dah beso sgt. Tiap2 petang hilang pg padang. Satu hari tu aku join la diorang, bukan apa, aku nak buli bebudak tu je. 1st Batting aku gile baban la jauh, abih tu budak 10 thn anak si Khir tu baling, nasibb le.. Tp tu je la skali, baru 5 kali batting – You’re OUTT! – Hampeh! Ngan budak 12 thn aku kena wicket! Esok eh aku carry on ngan jogging aku je. I’ll just stick with my Golf then I guess, eh terkeluar lak ompteh.

SAIZ

Aduih, ‘sakit’ betul mata dan lengan aku. Masa aku mule2 sampai tu, tkla camni. Yela, baru lepas winter, sumer keluar rumah macam pakai selimut. Aku jgn cerita la, kalau boleh 3 lapis jaket kulit aku nak pakai, tapi kang buat malu melayu plak. Tapi skrg SUmmer time, menayang bodi le sorang2! Macam2 size aku tgk, yg paling banyak sekali ialah size yg macam dah terkeluar dah tetek diorang, dah baka camtu kot. Ish.. ‘sakit’ betul mata aku hehe.

Apa lak kena mengena lengan aku plak? Ye la, kalau tak cubitan bini dan anak aku le…!

21 comments:

Sastri said...

Salam tedungS... :D duk kat Melbourne ek? Sas tak p sana... Brg2 sana kalau nak beli, mmg mcm murah, tapi bila convert duit Malaysia, fikir 8 kali gak Sas...

Titicaca said...

pasal pinggan mangkuk tu aku ada beli gak la masa study dulu tp untuk guna kat meja pengantin (termasuklah aku) sebab dato2 x datang umah aku...hahaha..

aku dapat rasa ko jeles dgn shane tu..ko cuma 'sakit' mata sedangkan dia 'sakit' satu badan...hahahha..apekah??...

Ayaq masak said...

Beh ke dok obesi?

blackpurple said...

Aku dulu bawak balik apa ekk...? Entah. Dah lupa la.. ha ha ha..

Bila kau nak balik sebenarnya ni tedung..?

debikdebuk said...

Macam kata akak aku (titicaca). Bila tengok pompuan yang pakai seksi kat bahagian dada tu...kitaorang akan cakap,"pakai baju sampai meronta-ronta 'benda' tu nak tersembul keluar"

tedungS said...

sas - betol tu. tk kira lg seksa nk mengangkut mende2 tu. baik bwk anak bini berjalan ostolia, lg best

titi - beli mmg boleh, tp kalau ter ober sgt, siap lwn2 lagi, tu bengong tu. mana sakit satu bdn, sakit anu tu je haha

ayaq - bes ada, tk best pon ada

BP - ko bwk blk kete kot? ujung thn ni balik bro. nk pesan apa? anak dara arab? lawo2 woo, pakai tudung lg hehe

debik - adik titi ko eh, patut le asik nampak name ko kat rumah dia. meronta2 ek? tk tau la aku, tp kesian kan ;p

Noushy Syah said...

tedungs-->wooo suka cricket yea? Biasalh commonwealth country mmg suka main tuh,baik main skipping lg besh ahakss...

P/s amboii hampir2 drooling saliva yea? AMbil lah kesempatan yg ade tgk live tuh ahaksss..jgn komplen!! ngehhh...

wan said...

tedungs, awak pergi Sydney, tak naik Harbour Bridge ke? pergi Bondi Beach tak, eh..salah Bondi Beach kat Brisbane kan? Barang2 Billabong, Ripcurl, Quicksilver boleh la cakap murah, pinggan mangkuk tak tau pulak.

ad3ck said...

belikan aku pinggan mangkuk bro. murah tuh. rugi kalau tak beli haha.

dalam chiter Garfield pon ader gak scene yg si gemuk tuh tanye "are we there yet?" kat sang tikus hehe.

esis said...

errr... bila ko nak balik sini?
.
.
.
.
errr... bila ko nak balik sini?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
lama lagi ker?
.
.
.
.
.
.
.
errr... bila ko nak balik sini?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
balik sini lama ler?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
errr... bila ko nak balik sini?

tedungS said...

noush
mmg drooling, tp dlm hati je buruk benar kalau betul2 hehe

wan
ni wan r.martin kan? bila nk bg blog u ni..kat sydney semua naik. bondi beach bersepah..(wink wink) hehe

ad3k
bleh, nnt aku bg yg plastik nye. garfield tu tiru le tu

esis

ha?

dec

ha?

dec

ween said...

beli pinggan mangkuk? tak beli rugi? suruh lah dia bagi duit..

Aku Bukan Bidadari said...

nak kangaroo satu.. hehehe nk wat masak sambal dengan masak kicapp ...muehehe

lindosh said...

ha'aa.. nak gak kangaroo.. wat satey.. ekekeke

Kaklong said...

salam,

gelak saya baca entri ni.

ada hajat nak anak dara arab heehe

betullah, drp jamu datok ngan pinggan mangkuk mahal, baik jamu kaum kerabat sendiri

budak2 mmg camtu, selagi tak sampai, selagi tu depa tanya.
kita yg naik berasap jadinya

err..lenkali, jalan tu pakai spek mata itam, isteri n anak2 tak nampaklah tedungs pandang sapa hehe

tedungS said...

ween
betul gak tu. nnt jumpa diorang sy mintak duit lah

bidadari & lindosh
bhagian mana yg korang nak tu? ;p

kaklong
ada gak yg setuju ngan aku sini, yeayy! dah beli spek hitam dah, beso lagi, so bini tkleh nampak mata aku heheh

13may said...

hahha....mcm2 cerita.....

bila nak balik Alioq Setiaq :D

tedungS said...

tigiaq beliah, kamiaq baliaq bulian beliah nantiaq

Lan Rambai said...

kalau kat mesia ni orang dok main kriket merata macam kat sana bestnyaaaaaa..... aku ni gila kriket masa kat sekolah dulu.

ubisetela said...

pelik la beli pinggan mahal2 nak simpan bagi datuk2 VIP pakai, ape pekdah.. dah beli mahal2 pakai sendiri la.

As I always say to my siblings, dah beli simpan, mati kang tinggal... baik pakai sendiri la!

tedungS said...

lan
kalau ko main kriket kat mesia tu, nnt org kata ko gile, pasal tkde org main pun. ada la seceput dua

ubi
i setuju 200% dgn u. tp mmg ramai org2 kita cam tu pun (am i assuming?)