Friday, July 25, 2008

Bintang Tiga

Hehe.. kali ini kisah lawak jenaka berkisarkan tentang betapa mahalnya pembiayaan kenderaan buatan nasional yang mengakibatkan lebih satu juta ringgit dibelanjakan dari tahun 2004 sehingga kini. MB Terengganu menyatakan sejumlah RM1.15 juta dibelanjakan untuk penyelenggaraan 16 buah Perdana yang dibeli pada tahun 2004. Untuk mantan MB pula, RM 235 ribu telah dibelanjakan untuk Perdana beliau sepanjang tempoh tersebut. Bagi menangani masalah tersebut, kerajaan Terengganu telah memutuskan untuk menggunakan kenderaan rasmi baru dari model Merc E200K yang ternyata akan menjimatkan wang rakyat kerana kos penyelenggaraan yang rendah (WTF?). Sudah semestinya pucuk pimpinan yang begitu ampuh dan pintar menghalang pembelian tersebut dan seterusnya menyatakan hanya Perdana sahaja yang perlu diguna pakai. Tetapi seperti lazimnya, keputusan beralih arah dan berita terbaru menyatakan PM is okay with the Merc for official use (Fri Jul 25, 2008 MYT 3:58:57 The Star Online).

Sementara itu, Proton telah mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan T'ganu tidak pernah membuat warranty claim sejak tahun 2004 seperti yang dinyatakan dan menyebut Perdana tersebut pula mempunyai dua tahun jaminan. Pengarah Urusan Proton seterusnya menyatakan kos purata penyelenggaraan sebuah Perdana untuk SETAHUN hanyalah RM542 berdasarkan 35 buah kereta milik kerajaan Tganu (The Star Online).

Memang boleh, boleh beLAH.! Lepas ni apa pula kisah jenaka yang hendak dipertontonkan...

16 comments:

Masy said...

vodoh kan dorang ni. klu nak mentenen murah, pakai laa kancil je cam haku. hahahhhaa. ape ke buduhnye dr perdana tukau merc. hai.... vuduh2..

13may said...

mangkaq betul LAH depa nih!

hehhe hehhe

ILA said...

eyooo..samekommm...
tak mo crita pasai kreta..
tapi nak pertikaikan..
"apa pasai MB t'ganu tak klihatan hensem yeakkkk??"

sory..lari tajuk :p

TedungS said...

masy
aku setuju, mmg diorang tu vodoh2 belaka

13
mangkaq pun same haha

ila
salam gak. ye ke? aku tk pernah perasan lak ensem ke tak

lindosh said...

mokngek btoi lah depa neh!

Amiene Rev said...

Dia orang ni apa nak jadi?

Noushy Syah said...

WTH with bolehland?? They think pple are stupido or moronic?

*big grin*

Ooppss..It wasn't me...

kawaii_desu said...

mmg WTF...

so setooopeeddd

puterikurekure said...

yup!
sangat kelakar jenaka yang satu ni.
memang tak masuk dek akal la sampai rm 1 juta ++.

perdana--->merc?
bodoh gile!

pakai saga sudah...manja sangat nak kete mahal2.
tu semua alasan je.

TedungS said...

lind
mokngek tu mcm mokngok la kot :p

amiene
diorang nk jd beruk gamak eh. welkam kat blog aku

noush
that's wat they thought.. SOBs

TedungS said...

kawai
hmm aku akan merepot kisah jenaka lagi. offcse yg ofisial news lah

kure
diorang percaya yg proton dh naik taraf atas merc hehe

shafarina said...

boleh landdddddd


ps: may, mangkaq tu aper?

Sastri said...

hanya mampu menggeleng kepala tengok depa nih... tak abih-abih mengabihkan duit rakyat...

akirasuri said...

Malaysia boleh!

Kakaka!

~qudwah_mardihah~ said...

huhuhuhuhu..memang boleh...boleh BLAH....kelaka lah kenyataan tersebut..ahaks...huuhhu

TedungS said...

shaha
mangkaq tu kira mcm otak bengap kot (cakap org utara tu)

sas
its time to kick their arses!

akira
mmg boleh bLAH hehe

mardihah
ha ha ha
err...