Tuesday, April 15, 2008

Beramah Mesra

Perjalanan aku mencari rezeki dan ilmu tidak pernah berhenti dan sering menemukan aku dengan berbagai cabaran dan pengajaran. Baru-baru ini, aku telah ke negara Sawadee Karp. Negara yg terkenal dengan budaya dan sopan santun yang sungguh berhemah, tidak seperti negara Bolehland dan juga jiran-jiran persekitaran. Mereka tidak lokek dengan senyuman, walaupun satu patah perkataan pun tak bisa difahami. Barang-barang pun dijual dengan harga yang amat berpatutan. Buah-buahannya sungguh segar bugar dan manis belaka. Orang-orangnye pun lawa-lawa gak hohehoheh..
Ini membuatkan aku sering tertanya-tanya, apa yang silap dengan orang kita kebanyakannya. Apabila berurus niaga, jarang yang melontarkan senyuman mahupun bertegur sapa. Bukannya aku nak mengurat pun. Bila diberi salam, ramai yang jawab dalam hati, kepala pun taknak angkat. Malu ke? Takut ke? Sombong ke? Takut kena rompak ke? Pakcik pun heran, muka macam Sireh..
Tapi ada sekali tu, ada seorang kakak ni tiba-tiba sungguh friendly lebih-lebih pulak masa aku nak isi minyak motor. 'Ee ee.. awok ni berpeluh pg mana ni?' 'Saya baru balik exercise kak.' 'Ee ee.. geli la akak nengok baju basoh nih. Ee ee.. tangan awok penuh bulu ni, ni mesti badan pun samo jugok, ee ee..' sambil tersenyum-senyum kambing. Aku pun apalagi, kalau mat rempit ajak race, mmg jauhla aku tinggalkan walaupun aku hanya menunggang sebuah skuter yang cabuk! Tapi kalau akak tu macam Aida Rahim ke, NisdaWati ke, Cecilia Cheung ke.. lama dah aku Tabo kat belakang Shell tu jugak! (Aku cakap je....)

28 comments:

Masy said...

ayat last tu mcm x brape nk paham. tpaksa baby ulang baca lg *baca lg*

TedungS said...

masy

heheh.. dah aku perbetulkan, semoga ko paham dah :p

arianna adrizal said...

tak paham gak laa...

achik said...

amboih.. terlebih ramah ahkak tu ek..

oh2, pelik kan kalau penjual yg x reti nak senyum.. pastu muka garang giler.. nak beli pun takut siot.. camne la nak murah rezeki.. huhu..

blackpurple @ jowopinter said...

Tangan penuh bulu?

Hahaha!

Sastri said...

err... betul ke sangkaan akak tu bab bulu2 nih?

TedungS said...

anne
eleh.. buat2 tk paham plak dia :p

achik
tu la dia, tp kalau ngan kwai lo senget2 mulut diorang senyum

BP
tu dengki le tu haha

sas
rasa2nye tk betul skit kakak tu, tp tgk normal je...

Mek Na said...

depa stress tuh...sales hari tu not meeting the break even point kot..

Noushy Syah said...

Yooo..if Kak masy don't understand, aiseyyy, Noushy lagi lah tak faham..ishkk ishkkk...

BTW, where's your 6 words memoir!!lolz..you gave only 3 words..

Masy said...

ahahaha bile dah dibetolkan, paham udah. sunggoh melucah skalik dirimu abg ted! :p

skidg8 said...

alo abg ted!!!

tahniah! dah sepuluh tahun:)

sorry la, lama tak update.

anyway, keep up ur.. blog la. heheh:)

kawaii_desu said...

ish kasaq yg ayat last kita paham...

your abusive is the sentence la

huhuhu

tapikan, overla tegur tangan berbulu2... makna lain tu...

dan lelaki camtu agresif heheheeh

betoika?

en_me said...

me kalo bawak skuter xleh jauh-jauh.. nanti kematu teloq.. wakaka

tintaHati said...

huhuhu.....apsal tetiba terbayang aktor bollywood nih....huhuhu....

tabo tu tebuk ker erk?

TedungS said...

mek na
mungkin la kot. thx for passing by :)

noush
buat2 tk paham le tu. lagi tiga tu u tambah la ek :p

masy
ish.. mana ada lucahnye cik masy oii hihi

TedungS said...

skid8
ni terlepas bot le ni ek? heheh.. yupp, i'll try to keep up my... blog :p

kawai
mmg la kakak tu over skit. aku tk la berniat berkata2 abusive tau..

en me
haha... welkam me, welkam

tinta
aku ni cirita jo lobih kak. ha.. lebih kurang sama la tu haha

aria ayumi said...

err... tumpang tanya... Tabo tu ape? adehhh. akk tu ukan setakat terlebih peramah, bleh masuk kategori gatal dh tu. huhu

lindosh said...

amboi2 tabo nohhhhhhhhhh hehe.. tu pi jawab soklan aria ayumi

TedungS said...

aria
Tabo tu........ hohehoheh
mmg over kakak tu ish ish

lind
ko mende2 tu cepat je tangkap nih haha

arianna adrizal said...

err.. tetap tak paham. dr cr lindosh tegur tu cam kelakar je..

apdet ler bang

arsaili said...

tabo ker ker tebu..ahaks

debikdebuk said...

banyak ko melawat tempat orang..

TedungS said...

anne
hehe... ada le tu.
susah le nak update skrg, mungkin lepas w'end ni kot

arsaili
lebih kurang le tu bro

debik
bila senang aku melawat le kejap :)

TedungS said...

anne
hehe... ada le tu.
susah le nak update skrg, mungkin lepas w'end ni kot

arsaili
lebih kurang le tu bro

debik
bila senang aku melawat le kejap :)

kyazz said...

welcome back bro... bile nak ghi nebas nieee...

pHu YinG said...

Kalau perempuan yang berbulu tebal kat lenagan, apa citer pulak?

Salam singgah. ;-)

pHu YinG said...

Ralat: lengan.

TedungS said...

kyazz
slalu gak bro. bila lagi nk rentap heheh

phuying
kalau lagu tu, baik lari cepat2 haha.
welkam tu mai belog ;P