Saturday, October 18, 2008

Malas

Itulah sikap aku sejak kebelakangan ini. Malas nak memBlog la, tu je. Ntah la, mungkin aku ni dah kekurangan idea kot, takpun inspirasi dah takde, ataupun mungkin disebabkan aku ni macam org tua tu.... malasLAH.

Oklah, macamanapun aku nak share satu cerita gaklah dalam ni. Raya baru2 ni aku telah berjaya memasak dua, I repeat, DUA masakan rendang! All by myself!! Yelah, dengan bantuan bini dan kakak aku jugak lah. Semua bermula dari parut kelapa yang diambil kat tepi rumah tu (aku nak beli santan yang dah diproses kat pasar mak aku tak bagi, dia kata cepat basi lah.. isk isk), pastu proses memerah kelapa (kalau kelapa tu aku memang tak kisah sangat), dan diakhiri dengan memasak rendang (satu ayam, satu lagi daging). Kerja bermula jam 0900 dan berakhir jam 1630. Pergh!! Bengkok pinggang wa brader..! Nasib baik projek tak kacau hohehoheh.

Masa saudara mara dan sahabat taulan datang melawat di hari raya, aku terpaksa menyorokkan masakan rendang aku itu, kerana permintaan yang sungguh luarbiasa dari kebiasaannya. Sebenarnya, aku paksa diorang makan la. Sebab bila aku cerita aku yang masak, terus diorang letak jauh2 lauk rendang tu. Hampeh btol. Nasib baik tak kena starlight aku. Tapi yang herannya, bila dah masuk mulut taknak berenti plak. Lagi sekali nak kena starlight aku nih!

Oklah, cakap banyak pun tak guna. Nin dia ghopa signature dish aku tu..
Lebih 2 jam aku perah 60 biji kelapa ni
Masukkan perencah2nya
Kerahan tenaga buang tempurung
Mak masukkan santan, tak bagi aku buat!

Selepas berhempas pulas, Jeng! Jeng!

Jangan tanya aku apasal ada line pulak tulisan kat atas tu. Aku pun konpius ni. Oklah, sesapa yang nak suruh aku masak rendang raya haji nanti, mai lah habaq. Aku tak charge tinggi punya, setakat 5-6 ribu sekawah..

24 comments:

azram said...

Boleh share resepi? Kut la ada bahan special....rahsia mak ke...sharelah!

skidg8 said...

eii abg tedung ni..

cam geli je nakbaca. heheh...

skidg8 said...

ada hohehhoheh ni...cam tak caye je satu makna...

hihi...

selamat hari raya abgted

maaf zahir batin

jgn marah yach! gurau2...:)

arsaili said...

salam...wahhh..60 biji kelapa ker 6 biji,,,erkkk

tintaHati said...

Wahhh salut la bro! Share la resepi sikit. Nak rasa dah tak kesempatan....huhuhu...

r@tn@ said...

huwahhh share jgn tak share...kalu mulih..hantar sample setupperware besar pon boley..kan? boley kan?

PENDEKAR said...

dasyat jugak bro boleh masak rendang, aku makan rendang tau ler...

;-)

achik said...

wah.. dasat la en ted.. saya pun x penah masak rendang.. ekeke.. ;p

TedungS said...

azram
kalau share tk secret dah bro haha

skid
apa yg geli tu cek..? kena skali nk slalu ha.. i meant rendang tu le hoheh

arsaili
60 tu, bukan sikit

TedungS said...

tinta
ala tak susah sangat pun, nak masak tu je lama. boleh buka mesra.net for recipe :)

ratna
ha.. tang hantar tupperware tu kn charge lebih tu haha

pendekar
dah tua2 ni kena la belajar bro :)

achik
ko pun tau makan mcm si pendekar tu gak eh hehe

Masy said...

hebatlah, not bad utk org tua mcm abg ted hahahahaha

puterikurekure said...

hehe..
terer nooo...

ILA said...

BRAVO MR TEDDDDDDD!!!!!:D
ada lagi tak rendangnya???
huhukkkk

TedungS said...

masy
aittttt... bukan tu je hohehoheh

kure2
tkde la terer sgt pun actually :p

ila
dah habis dah cek.. semua jadi 'sejarah' dalam lubang t**k heheh

kawaii_desu said...

sampai nak rotate photo pun malas??

sah dah TUA LAH

apala, word verification pun ada LAH

faridmw said...

salam.. macam sedap... nak belajar leh ka.. hehehehe... yang penting sekali jgn malas makan cukup la.. hehehehe

cjcm said...

Betoii ke Bro... gue tengok lu mcm acting jerrrr hehehe

kuIna Jentayutiara said...

sat nk tenyeh bijik mata... action..

ala buat rendang nie senang aja.. cuma lambat tp 60 biji kelapa tu utk rendang seekor lembu ker?

blackpurple @ jowopinter said...

Pandainya kau berlakon. He he he!

Sastri said...

keskeskes... hohehoheh... gelak stail ular ek... keskeskes...

tere tu masak rendang... tapi mahal sangat la caj dikenakan untuk upah memasak... kalau duit dah billion, mungkin lain cerita kot... :p

akirasuri said...

Hapdet.. Dah abes raya.. :D

Rasanya mcm dh komeng aritu apsal tadek ek.. :|

debikdebuk said...

5 ribu? murahhhh...

13may said...

dasat!

:D

TedungS said...

kawai
ntah LAH ;p

farid
mcm sedap? mmg sedap bro :)

cj
kemon le bang, tu kisah benar tu

kuina
8 ekor ayam je tu ;p

BP
yo la kau ni haha

sas
tu la, tgh tunggu u jadi bilionair ni hehe

akira
ko dh kn censored la tu kot ;p

debik
pergh.. byk duit kau

13may
mmg sadat